Varför blir många ungdomar och barn deprimerade?

Prov och betyg är något som ungdomar tänker mycket på och det är det som gör att de blir mycket stressade och hamnar i depression eftersom de oroar sig mycket över vad som kommer att hända med dem om de inte får bra betyg och det är deras liv som står på spel.

Vad är det för saker som kan orsaka att en ungdom eller ett barn blir deprimerad?

Om det är nåt som är svårt och jobbigt då kan det hända att man reagerar med bekymmer, frustration och dysterhet. Betyg är något som många ungdomar blir oroliga över eftersom de vet att om de får dåligt betyg så kommer de inte komma in på gymnasiet eller om de får dåligt betyg på gymnasiet så kommer de inte in på högskolan så det betyder att de kan inte få bra jobb. Många ungdomar tappar lusten för att plugga och när tiden närmar sig för att få betyg så blir de oroliga och får bekymmer och tänker mycket och det kan leda till många saker. En del kan inte sova på natten, äter för lite och tänker på döden eftersom om de inte får bra betyg så kommer deras föräldrar bli arga på dem och kanske till och med kommer skälla på sina barn. 

Ungdomar kan bli mycket oroliga över detta och kan begå självmord eller hamna i lång tids depression. Den stressade perioden är när man går i nionde klass eftersom man ska tänka mycket på vilken linje man ska välja och det kommer att påverkar ens framtid. När man till sist har valt en linje så tänker många ungdomar oftast om det är rätt linje som de valt och kommer de att komma in på den linjen och vilka betyg de behöver ha för att komma in på den linjen. Ungdomar kan få svårt att koncentrera sig på lektioner eftersom en del pluggar sönder sig själva på nätterna och sover på lektionerna och har svårt att hänga med.

Lärarna kollar inte bara på prov och sätter betyg utan de kollar också vad man gör på lektionerna och om man sitter och sover eftersom man har pluggat sönder sig själv på nätterna,det gör att lärarna minskar betygen på eleven eftersom hen visar inte något på lektionerna. Jag tycker att skolverket behöver ta hänsyn till hur eleverna mår och hur mycket dem behöver plugga och hur lärarna på det bästa möjliga sätt ska hjälpa eleverna så att de inte blir stressade och inte hamnar i depression.

Reporter och fotograf -Zain


Olika typer av depression hos barn och unga

Den vanligast depressionen hos barn och unga är egentlig depression och den delas i tre svårighetsgrader såsom lindrig depression, måttlig depression och svår eller djup depression.

Lätt depression hos unga och barn är inte farligt eftersom barnen klarar av att göra många saker såsom att gå till skolan och umgås med vänner, men de behöver också stöd eftersom de kan lätt bli irriterade och trötta. 

Men om man har måttlig depression, då har man svårt att klara vardagen.Personer som har måttlig depression kan fortfarande gå i skolan men de brukar vara frånvarande mycket och de har svårt att klara prov och läxor. De har också ofta stora problem med att sova. Antingen så brukar de sova många timmar eller så sover de bara få timmar. Några brukar sova tvärtom alltså att de sover på dagen och är vakna under hela natten. 

Det är svårt att märka symtom på en person som har måttlig depression eftersom hen brukar inte vara ofta ledsen eller nedstämd utan hen brukar vara mycket arg och trött.Det är därför det är svårt att märka om den personen är deprimerad.

En person med svår depression då är hens liv väldigt svårt. Man brukar inte klara av att gå i skolan och tappar intresset för många saker. Hen kanske inte ens sköter sin egen hälsa och hygien. Hen brukar ofta avspärra sig från sin familj och vänner .Man kan få självmordstankar som symtom men det är inte 100 procent att alla med svår depression får självmordstankar. Depression kan återkomma flera gånger och symtomen kommer också tillbaka flera gånger.

Vård och behandling

Det finns olika behandlingar för depression.VIlken behandling som är bra och används beror på vilken typ av depression en person har och hur svår och djup den är. I samband med att man får  svar om diagnosen rekommenderar personalen tillsammans med en psykolog eller någon annan behandlare vilken behandling som passar bäst för individen som är drabbad av depression.

Både föräldrar, vårdnadshavare, närstående och barnet har rätt att bestämma den vård hen vill ha.

Behandling vid lätta och måttliga depression.

Både barnet eller tonåringen och vårdnadshavaren behöver få information och kunskap om hur man själv kan stödja sig själv för att må bättre. Det är bra om man har goda vanor när det kommer till dygnsrytm, maten, sömnen och den fysiska aktiviteten. De här tipsen och råden brukar man få och det är bättre om man följer dem:

Att vara ute mycket i solsken. Solljus är viktigt för hälsan därför är det bättre att vara utomhus när det är ljust.

Äta näringsriktig mat på regelbundna tider. Man ska äta bra, näringsrik och hälsosam mat eftersom den påverkar också den psykiska hälsan.

Rörlighet.  Det finns mycket forskning som visar att den fysiska aktiviteten hjälper vid depression. När kroppen är i rörlighet så bildas ämnena i kroppen som gör att man mår bättre. Det är också så att när barn och tonåringar rör mycket på sig eller tränar så har de lättare att sova och sover därför bättre.

Behandling vid svår depression

Behandlingen består av psykoterapi eller så kan det också vara en annan mental behandling.Ett barn eller en tonåring med svår depression kan ofta ha andra problem som till exempel självskadebeteende eller en ätstörning. Ibland behöver man behandla depressionen stegvis, alltså att man behandlar det ena först innan den andra, eller så kan allt behandlas på en gång men på olika sätt.B ehandlingen är olika för olika personer.

Psykoterapi vid depression hos barn och tonåringar

Många barn och ungdomar känner sig lugnare om de har någon att prata med som de har förtroende för. Psykoterapi kan ha bra påverkan på personen. Som förälder så brukar man oftast lära sig vad man kan göra och vilket stöd man behöver ge till barnet för barnet ska må så bra som möjligt.

Källförteckning:

1117.se

Reporter: Zain Ul Abideen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *