Trötthet – hur motverkar vi trötthet?

Du kanske känner igen att man brukar säga att under hösten blir man allt tröttare, vilket helt och hållet stämmer. Att bli trött när vintermånaderna närmar sig är vanligt bland svenskarna. Det finns många orsaker till varför vi känner oss trötta under hösten och vintern, men hur gör vi för att inte fastna i fällan?

Den största orsaken till varför vi blir tröttare under vintern är ljuset. Enligt artikeln “Därför blir du tröttare när det är höst”(Emmelie Wallroth, 2014) framgår det att när ljuset förändras efter årstiderna så sker det även en förändring i våra kroppar. När det blir mörkare tidigt, det är då förändringen sker, därför blir det svårare att sova på natten och vi blir tröttare i längden.

Men det finns saker man kan göra för att motverka besvären.

Trots att vi lever i vintertid har vi fortfarande dagsljus. Det gäller att planera dagsljuset så passa på att vara ute på morgonen och ta en extra promenad dagtid. Även fast det är molnigt fångar kroppen upp solljuset så du piggnar till och får i dig viktig D-vitamin.

Ett annat sätt att motverka trötthet är att motion och träning. Även om det verkar som träning gör oss tröttare, blir vi faktiskt piggare i längden. “Att släpa upp dig själv till gymmet kan alltså ge goda effekter”,  skriver Malin Karlberg i artikeln “Så trötta är vi under vintern – och så här blir du pigg igen!”

Att få tillräckligt med sömn är också ett sätt att förebygga trötthet. Vid den här tiden på året kan din kropp behöva mer sömn än vanligt, därför kan det vara bra att gå och lägga sig lite tidigare än vanligt.

En annan viktig orsak till att man kan känna sig trött är att man inte äter tillräckligt med mat. Maten har stor betydelse och att få i sig måltider rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter, skriver Malin Karlberg i artikeln “Så trötta är vi under vintern – och så här blir du pigg igen!”. Det bästa är att få i sig långsamma kolhydrater i stället för snabba sockerrika, eftersom de höjer energi för tillfälligt men sjunker ner till botten snabbt.

 

Skribent: Lovisa Hellman Grybäck

Foto: Storuman Flickr.com

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *