“Bostadsförmedlingen är förjävlig”

Ett stort problem som finns i speciellt Stockholm idag är bostadsbristen. Det är dom unga i samhället som drabbas hårdast av detta. Hur ska ungdomar kunna flytta hemifrån om det är så långa köer till hyresrätter? 

Kötiden för en lägenhet kan variera beroende på var du vill bo och hur mycket du är villig att  betala, men den genomsnittliga kötiden för en lägenhet hos bostadsförmedlingen är tio år. Den är oftast lägre än så. Kötiden för en lägenhet i innerstaden Stockholm är i genomsnitt 17 år skriver Bostadsförmedlingen på sin hemsida. 

Hannah, 18

– Bostadsförmedlingen är förjävlig säger Hannah, 18, hon berättar vidare och säger att hon är ytterst orolig över hur framtiden kommer se ut med den bostadssituation som vi har idag. 

Hannah berättar att hon står i bostadskö i Stockholm och Göteborg. Hon bor och är uppväxt söder om Stockholm men har planer på att plugga i Göteborg i framtiden. 

-Om jag har tur så får jag en lägenhet i Göteborg, annars är min plan att hyra i andra hand säger Hannah. 

Det finns olika sätt att gå tillväga om man ska flytta hemifrån. Dels bostadskö till hyreslägenheter, om man ska plugga någonstans så är en studentlägenhet ett rimligt val. I artikeln “Att skaffa studentbostad eller studentlägenhet” på studentrum (2019) berättar dom att det finns olika slag av studentboenden. Dels finns det rum i studentkorridorer där du bor i ett rum och delar kök och badrum med andra. Eller så finns det lägenheter där du har ett eget kök och badrum. Man kan även köpa en bostadsrätt, problemet är då att man måste ta ett lån från banken och det är inte alltid så lätt. 

Jesper Blomqvist, 21, har nyligen köpt en lägenhet i Huddinge där han är född och uppvuxen. Lägenheten är en etta på 32 kvm och är en nyproduktion därmed är det inte inflytt förrän februari 2021. Han bor idag hos sina föräldrar som bor ungefär en kilometer ifrån hans lägenhet

Det bankar och bullrar i området. Lägenheten byggs för fullt tillsammans med flera andra hus runtomkring. Området är just nu en byggarbetsplats, vilket gör det svårt att förstå hur det kommer se ut när det är klart. Tittar man på några hus lite längre bort som är klara så ser det ut som om det kommer vara mycket blommor och växter på innergården.

– Jag har alltid känt att jag vill bo i Huddinge, eftersom att det är här jag är uppväxt. Sen är det ett plus att alla mina kompisar bor i samma område berättar Jesper. 

Jesper berättar vidare och säger att han behövde hjälp av sina föräldrar för att få ihop pengar till kontantinsatsen. 

-Det är tur att jag har snälla föräldrar som hjälper till. 

-Vi har sparat undan pengar till honom under hela hans liv, sen behövde vi även gå in med lite pengar nu så att han ska ha råd med kontantinsatsen säger Jespers pappa. 

Området där dom nu bygger Jespers lägenhet var tidigare en del av ett industriområde som dom har rivit mycket av för att bygga lägenheter. Jesper berättar att han tycker det är bra med nyproduktion för då är det ingen budgivning. 

-Det känns oerhört bra att han får göra något som han längtat efter så länge uttrycker Jespers pappa. 

Idag så krävs det att man har hjälp av ens föräldrar för att kunna köpa en lägenhet. Mitt råd till dig är att ställa sig i bostadskö direkt när du får chansen för kötiden som som sagt lång och det kan ta många år innan du får en lägenhet.

Reporter: Ida Blomqvist

Foto: Ida Blomqvist och Hannah Mattsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *