Två eleganta konstverk på Moderna museet!

I början av skolåret så var vi i 3or på Moderna museet ute på Skeppsholmen. Vi fick gå runt inne på museet och kolla på konsten som finns där. Jag hittade två konstverk som verkligen tilltalade mig.

Det första konstverket var gjort av en man som hette Hilding Linnqvist. Han var en svensk konstnär som föddes i Stockholm och dog i Stockholm (1891-1984) enligt Moderna museets hemsida. Just detta konstverk fastnade jag lite extra för därför att det var såg så sorgset ut. Det är en sjukhussal där en man ligger och ser nästintill döende ut. Passande nog heter konstverket också Sjukhussal II. 

Bilden blev ännu mer intressant när jag läste på om tavlan. Hur Hilding Linnqvist fick inspiration till att måla det konstverket. Det visade sig att han hade tagit inspiration från sina egna erfarenheter och målat en minnesbild från när han själv haft hjärnhinneinflammation och blev behandlad på Sabbatsbergs sjukhus. 

Ett speciellt konstverk fångade också  min blick när jag vandrade runt inne i lokalerna, det var inte som alla andra målningar. I detta konstverk fanns det textil, hampa och till och med metall. Charlotte Johannesson heter textilkonstnären som har skapat konstverket. Hon är en svensk textilkonstnär som enligt Wikipedia föddes 1943. 

Charlotte Johannesson var också den första svenska kvinnan som använde sig av datorer i sin konst. 

Det som jag gillade med konstverket var skriften, i gul text så står det “Actions speak louder than words”. Och jag håller med till 100%. Folk kan snacka hur mycket de vill men det betyder inte något innan de visar att de är redo att göra något. 

Just detta konstverk är en hyllning till den tyske journalisten Ulrike Meinhof som slutade att skriva. Istället gick hon med i armen för Röda armé-fraktionen. Det personnummer som också finns med i konstverket handlade om en aktuell debatt under den tiden i Sverige. Debatten handlade om att myndigheter hade fått för mycket makt över människorna. Folk tyckte det eftersom att man hade då börjat samla in persondata. 

Ulrike Meinhof var en västtysk journalist och var också politiskt insatt. Ju mer information jag hittar om henne så inser jag att vi inte har samma åsikter. Meinhof var en vänsterextremist som var med i RAF mer känt som Röda Armen Fraktionen. Denna kommunistgrupp såg sig själva som en stadsgerilla men betraktas allmänt som en terroristgrupp. Enligt wikipedia så var Meinhof delaktig i ett flertal bombattentat med fyra dödsoffer.  Hon blev arresterad och dog i sin fängelsecell i maj 1976. 

Det sista konstverket hade en väldigt stor betydelse för konstnären tror jag. Det var väldigt politisk och det verkade som att Charlotte  Johannesson inte är rädd för att säga som hon tycker.    

Eftersom att hon hyllade vänsterextremism så kan jag misstänka att hon antagligen delade dessa åsikter.  

Konstverket av Hilding Linnqvist var mer personligt för honom själv skulle jag nog tro eftersom att det var han själv som låg där på sjukhuset med en dödlig sjukdom. 

Fotograf och reporter: Otto Henningsson

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hilding_Linnqvist

http://sis.modernamuseet.se/sv/view/objects/asitem/search$0040/1/primaryMaker-asc?t:state:flow=5d2bfe98-5673-4dc9-a4b4-ae83f3c39d6f

http://sis.modernamuseet.se/sv/view/objects/asitem/search$0040/0?t:state:flow=590e05be-e6e6-4ae3-8ed5-e16b0b3f0fee

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ulrike_Meinhof

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *