Träningens negativa sida

En vanlig eftermiddag för mig, och många andra, kan vara att åka iväg till gymmet. Det är ett bra sätt att ta ut sin sista energi på, men också att få komma på andra tankar och kunna slappna av. Efter ett träningspass känner man sig ofta nöjd och får en skön känsla i kroppen då det verkligen känns att man fått något gjort.

I veckan när jag stått och tränat på crosstrainern så kliver det på två tjejer i 15års åldern upp brevid mig. Jag hade glömt mina hörlurar hemma, så min uppmärksamhet riktades istället på deras samtal. En utav tjejerna berättar för sin kompis att hon verkligen måste skärpa sig och börja träna för att komma i form till sommaren, varav den andra tjejen håller med. Jag hörde också hur dom klagade och hur dom helst skulle vilja att slippa träningspasset, allt för att de ska kunna känna sig snyggare i bikinis till sommaren.

Det känns lite som att hälsa har fått en ny betydelse. Jag tror själv att detta är pågrund utav sociala medier. Så fort man tittar bland tidningar, eller kollar på instagrams senaste bilder så finns det alltid något som är kopplat till vikt, träning eller kost. Antingen så är det någon som lägger upp en bild på sin nyttiga frukost, eller någon annan som visar hur duktig hen varit när hen sprungit på en söndagsmorgon. När jag går in i en mataffären så möts jag ofta av tidningsomslag om hur man går ner i vikt, eller olika dieter. Det är inte fel att peppa och tipsa varandra, men när man ser allt detta varje dag så är det klart att många blir negativt påverkade. Det har blivit en slags hysteri om träning, vilket inte är sunt för oss.

Senare på mitt träningspass så ser jag en vän till mig stå vid en av träningsmaskinerna. Jag går fram och hälsar och vi börjar diskutera om dom två tjejerna jag hört på crosstrainern tidigare. Min kompis blev inte alls förvånad.

 -Det är synd att personer känner att man måste träna för att få en vältränad och snygg kropp,  istället för att träna för att må bra. Men jag förstår att det är lätt att bli påverkad av samhället runt oss.

 

Av: Emma Skattman 

Foto: Emma Skattman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *