Tips och råd för dig som vill söka extrajobb

Idag vill majoriteten av dagens ungdomar känna trygghet på arbetsmarknaden, en trygg arbetsgivare, miljö och anställning. Det som oroar de unga mest är deras brist på kunskap om arbetslivet och vägen dit.

På Svenskt Näringslivs hemsida under rubriken “Brist på kunskap oroar många unga” berättar en ung verksamhet från Fryshuset att många unga röster känner att skolan inte räcker till för att få den kunskap de efterfrågar och behöver i vuxenlivet. Offentligajobb.se förklarar att söka jobb som man är intresserad av men inte riktigt vet hur processen går till samt känslan av rädsla över att ringa det avgörande telefonsamtalet, är också ett problem för unga.

På Metrojobbs hemsida under rubriken “Rädd för att ringa? Så slipper du telefonskräck” har Kristian Borglund tipsat om att det är enklare att ringa till rekryteraren om du vet var du ska börja ifall det skulle vara så att du tycker det är jobbigt eller läskigt att ringa någon du inte känner. Källan berättar även att du kan fråga simpla frågor om arbetsplatsen, bara för att få en bild av hur saker och ting fungerar. När annonsen om tjänsten är ny kan du ringa rekryteraren och fråga om vad dom letar efter och fokuserar på hos sökande.

Bra cv-rubriker:

 • Personuppgifter
 • Målsättning
 • Personlig profil
 • Arbete
 • Utbildning
 • Kurser
 • Språkkunskaper
 • Övriga meriter

4 punkter att förhålla sig till när du söker jobb enligt

 1. Förtydliga bilden av dig själv – genom att fokusera på något som driver dig, på så sätt kan du smidigare bygga din profil och därefter hitta ett jobb som passar dig och din livsstil.
 2. Missa inte de mindre företagen – det kan vara minst lika intressant att arbeta på ett mindre företag som ett stort och känt företag.
 3. Var helst kortfattad och konkret i din ansökan – tänk på att den som läser din ansökan oftast har begränsat med tid att ägna till varje ansökan.
 4. De flesta lediga jobb är dolda jobb – detta är den vanligaste orsaken till att ungdomar har svårt att hitta sig ett extra jobb. Det finns massor av jobb där ute som aldrig annonserats ut, och det är oftast för att de flesta företag inte hinner ta hand om de svar som kommer in från annonserna. Därför kan du ringa runt till de företag du gärna vill jobba med och be om att få prata med högst ansvarig ifall de behöver folk.

Skillnaden mellan CV, personligt brev och ansökan

Enligt hemsidan Nyttjobb-metoder under rubriken “Vad är skillnaden mellan CV, personligt brev och ansökan” berättar Victoria Waltenberg först och främst att ordet CV står för Curriculum Vitae och kommer från latin, det betyder levnadslopp/levnadsbeskrivning. Waltenberg beskriver även att ditt CV är det dokument som du använder för att strukturera upp dina erfarenheter i text, som en överblick av vad du har att erbjuda.

Källan berättar även att ett personligt brev oftast kan misstolkas som att du ska beskriva dina personliga och privata intressen och egenskaper, men det personliga brevet ska beskriva varför du är intresserad av det jobbet du söker. Ditt personliga brev ska även tala om vad du har för motivation, erfarenhet, utbildning och egenskaper som passar så bra in på tjänsten du söker.

En jobbansökan är en kombination av ett CV och ett personligt brev.

Ska jag tacka ja till jobberbjudandet?

Ibland kan man känna sig säker när man söker jobbet men i slutändan få beslutsångest över om man ska tacka ja eller nej. Det viktigaste du ska göra är att fråga om betänketid eftersom det kan ta ett tag att säga upp sig från jobbet också. Här har du tre punkter som hemsidan metrojobb under rubriken “Så avgör du om det är ett bra jobb” tipsar om:

 1. Fånga magkänslan – kolla av om du känner dig lockad.
 2. Ta reda på mer om tjänsten – ställ frågor till både arbetsgivaren och dina vänner samt gemensamma vänner. Syftet är att få fram olika perspektiv kring tjänsten.
 3. Lägg ihop all fakta och synpunkter du fått – analysera och känn efter vilka fördelar och nackdelar som finns med både tjänsten och hur du ska kombinera skolan med ditt sociala liv och jobbet.

Tre av de viktigaste punkterna som ofta avgör om jobbet passar dig:

Plats: Det är förståeligt att det är svårt att hitta ett jobb som passar dig och som du blivit anställd till, vilket oftast leder till att många tackar ja till tjänster som inte ligger nära hem. Men efter ett tag kan det bli tröttsamt att behöva åka så långt utan att stressa för att komma i tid under förseningar. Detta kan i slutändan göra att du har svårt att hålla humöret uppe och utan att du märker blir jobbet en negativ miljö för dig. Därför är det viktigt att hitta ett jobb som ligger nära ditt hem.

Schema: För många går skolan först och därför är det viktigt att anpassa sitt jobbschema med  skolschema och kanske träningsschema om du har bestämda dagar du tränar. Detta för att vissa av oss klarar av bestämda scheman och vissa kräver mer flexibla scheman. Därför kan det vara bättre att se över sitt schema innan man hinner bli anställd eftersom arbetsgivaren helst vill veta hur flexibelt schema du har.

Rykte: Allt med den nya tjänsten kan kännas helt perfekt när du läser om det eller har varit på arbetsintervju men idag är det enkelt att man blir vilseledd. Därför ska du försäkra dig om tjänsten genom att fråga tidigare anställda om hur deras erfarenhet varit på arbetsplatsen, om chefen håller vad den lovar under intervjun och om företaget haft ungdomar som arbetat där förut.

Jobbtorg för unga mellan 16 och 29 år:

Om du känner att du behöver hjälp med att skriva CV, prata om jobb eller studier kan du besöka ett jobbtorg nära ditt hem. Här är ett av de jobbtorg som finns för unga som jag rekommenderar:

Globen: http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?enhet=34421c1ef0df440ea635c4420ae78bc4

Skribent Intisar Adem

Källor:

https://www.metrojobb.se/artikel/6670-r%C3%A4dd-f%C3%B6r-att-ringa-s%C3%A5-slipper-du-telefonskr%C3%A4ck
https://www.metro.se/artikel/s%C3%A5-fixar-du-nytt-jobb-med-hj%C3%A4lp-av-sociala-medier-xr
https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/samverkan-skola-naringsliv/brist-pa-kunskap-om-arbetslivet-oroar-manga-unga_692182.html
http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?enhet=34421c1ef0df440ea635c4420ae78bc4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *