Svenska folket missnöjda med årets julklapp

År 1998 var det bakmaskinen, 2017 var det elcykeln och i år så är årets julklapp något som väckt blandade känslor hos svenska folket. Handelns utredningsinstitut har sedan 31 år tillbaka utsett årets julklapp och det har kommit att bli en tradition. 

Den 20 november så presenterar HUI (Handelns utredningsinstitut) årets julklapp för 2019. Det blev mobillådan som tog hem priset. Alltså en låda där du lägger din mobil i. Varför? Att reglera tiden för vår mobilanvändning har blivit trendigt och vi människor har på senare tid uppmärksammat mer och mer hur mycket tid vi spenderar tittandes på skärmen. Så syftet med mobillådan är att man ibland ska lägga bort mobilen i just mobillådan för att fokusera på annat. Till exempel om man är med familjen eller på middag.   

Själva mobillådan är i trä och har 6-7 fack där du lägger telefonen i. En sådan kostar runt 100 kronor på en e-handelssajt. Egentligen kan själva lådan vara vad som helst, något barnen har gjort i slöjden eller en gammal skokartong. Det är mer fokus på tanken och inte den fysiska lådan i detta fall. Men vad ville svenskarna helst ha egentligen? För inte var det mobillådan. 

Sidan Pricerunner, som gör jämförelser på priser en produkt, har i samarbete med Kantar Sifo frågat 1000 svenskar vad de helst vill ha i julklapp. Enligt nyhetsbyrån TT så hamnar boken i topp. Är det inte märkligt då att årets julklapp ska vara en mobillåda?  Det kan man såklart tycka, men enligt HUI så ska årets julklapp uppfylla vissa kriterier för att utses. Ett eller flera av de nedanstående kriterier måste uppfyllas:

  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
  • Produkten ska representera den tid vi lever i. 

Årets julklapp fick ta emot delade åsikter. Vissa tyckte det var en jättebra julklapp medans andra blev förvånade över beslutet. 

En på twitter som skriver:

“Kan man inte bara lägga ner det här tramset?

Förra året blev det ‘återvunna plagget’ årets julklapp och alla vet att urtvättade yllekoftor inte dominerade under granen.” 

En annan oförstående twittrare skriver såhär. 

“Det här är som ett aprilskämt, i november, men är tydligen  #åretsjulklapp enligt #HUI!”

Mobillådan blev också positivt mottagen på twitter men det var fler kritiska än positiva. Jag kan förstå valet till viss del men jag tycker personligen att HUI borde valt en julklapp som symboliserar vår tid ännu mer. I dagsläget är den största samhällsfrågan klimatförändringarna. Och det är inte bara i Sverige utan hela världen. Därför tycker jag att det hade varit mer passande att utse en julklapp som på något sätt stödjer eller hjälper miljön. 

Otto Henningsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *