Sous-vide- Så lagas maten i höst

I augusti får skolan en ny matleverantör, Närda. Den informationen kommer via ett mejl från rektor Kajsa Rehnman till medarbetarna på Kunskapsgymnasiet Globen.

Tidigare har Kunskapsskolan köpt in mat från 11 olika leverantörer. Det är inte hållbart, så man har bestämt sig för att byta till en och samma leverantör.

Flera Kunskapsskolor har dagliga matleveranser med långa varmhållningstider, vilket minskar både smak och kvalitet. Nu löser man det genom att maten från Närda levereras två, tre gånger i veckan. Det innebär färre transporter. Det är klimatsmart. Dessutom blir det inte så mycket överbliven mat som måste slängas.

Den nya matleverantören, Närda, ska använda sig av en metod som kallas sous-vide  som lovar en hög och jämn kvalitet. Maten levereras nerkyld och värms i specialugnar, vilket ger maten högre kvalité. Det kommer finnas två maträtter, varav en vegetarisk. Leverantören kommer bara använda nötkött och fågel från svenska producenter. Maten kommer att vara helt fri från fläsk. Specialkost tillagas separat.

Kunskapsskolans ambitioner är att maten ska vara god, näringsrik, miljövänlig och hålla hög kvalitet. Maten ska göra eleverna mätta och nöjda. Det ska inte leda till svinn.

Det nya konceptet har testats i Kunskapsskolan i Enköping och utvärderingen visade att både elever och personal var nöjda. Närda kommer till vår skola i augusti.

Skribent: Marcus Mikkonen

Foto: Wikipedia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *