Sabins planer efter studenten

Det är en av de få soliga februaridagarna när jag möter Sabin i Kunskapsgymnasiet Globens matsal. Runt oss skramlar matsalspersonlen med gafflar och glas som lämnats kvar på borden efter dagens lunchservering. Några elever plingar i klockan i cafeterian samtidigt som de pratar högt med varandra och skrattar.

     Jag och Sabin slår oss ner vid ett av borden. Sabin fryser och har på sig sin svarta dunjacka inomhus.

    Trots att det bara är början av veckan ler Sabins stora ögon mot mig när vi skrattar åt en elev som spiller vatten på sina kläder. Ofta är Sabins humör tröttare de första dagarna i veckan, och just denna vecka är det mycket att göra. Gymnasiearbete ska in på fredagen och många kurser har prov innan det blir Sportlov som väntar i slutet av veckan. Men Sabins humör är trots den stressiga veckan som kommer på topp.

 

  Sabin är 18 år och pluggar samhällsprogrammet med inriktningen beteende på Kunskapsgymnasiet Globen. Och det är inte svårt att förstå att hon är en sympatisk och förstående person. En riktig beteendevetare, som alltid ställer upp för sina vänner och lyssnar på vad de har att säga.

 

Varför valde du sam- beteende som inriktning?-

– Jag har alltid varit den som pratar med mina vänner om djupare saker, och de har alltid haft lätt för att prata med mig. Jag tror det kan vara för att jag är ganska förstående. Jag gillar att observera människors beteende och sånt, så sedan länge har jag velat gå sam beteende. Det finns ett stort intresse av det.

 Sabin ler. I sommar ska hon tillsammans med skolans andra treor springa ner för Kunskapsgymnasiets trappor och ut på Arenavägen, passera Globen och mötas av föräldrar och vänner som firar hennes student. Snart är det äntligen slut.

– Det jag ser fram emot med studenten är att springa ut med mina vänner som jag fått under de här tre åren och känna av den där känslan efter 13 år som man har gått i skolan. Att man faktiskt har klarat av det! Sen är det lite roligt eftersom det skiljer så många år mellan mig och mina syskon, jag har sett dem springa ut, och sedan har det tagit så lång tid mellan tills att jag ska springa ut. Så det blir nog roligt för mig och mina  syskon och föräldrar att uppleva detta igen.

– Efter studenten vill jag ta ett sabbatsår. Men jag ska ändå vara produktiv. Jag vill börja övningsköra, jobba och spara till körkort, resor och en lägenhet. Den mesta tiden kommer att gå till att jobba och plugga upp mina betyg på komvux, för att sen börja plugga.

 

Vad vill du plugga då?

– Det är det som är lite svårt. Sabin suckar.

– Jag ville ju komma in på psykologlinjen men det är så höga standards, och jag har inte nått de betygen jag ville nå. Så jag funderar på en liknande inriktning, som kurator. Jag vill ta ett sabbats år för att faktiskt komma på vad jag vill plugga och vad jag faktiskt vill bli. Man kan ju ändra sig. Men något som är människorelaterat, jag vill jobba med människor. Det är spännande efter studenten – det kommer bli en ny upplevelse för mig att ta ansvar över mig själv. Det är något jag inte är van vid. Jag tror att det kommer att få mig att växa som person, att jag får ta det där ansvaret, och fatta mina egna beslut. Jag kommer styra mitt liv, jag kommer att bestämma vad jag gör med mitt liv. Ett citat som mamma alltid har sagt är “Efter studenten så skiter alla i dig”.

 

Sabin och jag skrattar tillsammans. Sabin har under hela tiden pratat med otroligt mycket hopp i rösten, ögonen lyses upp och hon ler mycket mellan sina meningar.

Det är inte hemligt att hon längtar efter studenten och livet därefter.

– Det är sant! Alla kommer “skita” i mig och det är jag medveten om. Jag måste stå upp för mig själv, och det är något som kommer vara ganska nytt.

 

Många känner nog igen sig i det som Sabin berättar, studenten är en rolig och förväntansfull tid för många elever. Det är inte många månader kvar nu, och just en dag som denna, med sol, kan man inte låta bli att längta sig bort ännu lite mer.

Sabin har alltid kämpat hårt i gymnasiet, och har en tydlig bild av sina framtidsplaner. För henne kommer studenten kännas ännu lite skönare.

 

Men om fem år då? 

– Mitt mål tills då är väl mest att jag lyckats spara ihop till en lägenhet. Att jag är klar med studierna. Och det är väl mer eller mindre som en bonus om jag har lyckats få ett stabilt förhållande med någon, men jag har inga problem att bo själv. Om 15 år vill jag ha ett stabilt jobb, en familj, god ekonomi och vara lycklig.

 

 Sabin avslutar som vanligt meningen med ett leende och skrattar. Hon måste skynda iväg till sin nästa lektion. Hon springer iväg med datorn i famnen och det svarta långa håret flygande bakom sig.

 Det finns ingen tvekan om att Sabin är en glad och målmedveten person. Enligt Sabin själv är målen för efter studenten klara och hon vet vart hon vill.


Faktaruta:

namn: Sabin Hossain

bostadsort: Haninge

tre ord om Sverige: Bra, kallt, möjligheter

ett härligt ord: Tass

en bra söndag: Jag brukar köpa det jag är sugen på och unna mig den söndagen med gott och  mycket sömn.

favoritmat: Potatisgratäng och phad thai och sushi

 

 

 

 

 

 

Text: Wilma Ekwall

Foto: Sabin Hossain

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *