“Men jag har bara använt telefonen i sju timmar!”

Telefoner och surfplattor är inte längre enbart en fördel inom teknologin utan en livsstil. Teknologin har lyckats att ersätta individens alla behov.

En ny studie i källan Hälsoliv, Studie: För mycket skärmtid kopplat till låg IQ hos barn (2018), visar på att för mycket skärmtid leder till en förtunning av hjärnbanken. Hälsoliv hänvisar till studier av forskare som berättar:

“– Vi vet inte än om det är skärmtiden som orsakar det. Det vi kan säga är att det är så här hjärnan ser ut hos barn som tillbringar mycket tid framför skärmar, säger en av forskarna”.

Är det kanske läge att varva ned med telefonerna?

Hälsoliv (2018), refererar till Adolescent Brain Cognitive Development, ABCD, som studerar utvecklingen hos 4500 barn i USA och relationen till teknologi. I deras resultat finns ett samband mellan barn och skärmtid. Exempelvis, barn med genomsnittet av sju timmar per dag har en förtunnad hjärnbark. En förtunnad hjärnbark innebär att minnet, kognitiv förmåga och IQ, försämras. Hälsoliv skriver även att barn som tillbringar mer än två timmar framför en skärm presterar sämre i skolundervisning. 

Hur tar man sig ur teknologin?

Hälsoliv, Fem smarta knep för att bli fri från ditt mobilberoende (2018), diskuterar mobilberoende. Nedan följer tre knep för att bli fri från ett mobilberoende. 

Foto/illustration: Peggy Mrco

1. Ladda ned en app som mäter aktiviteten på telefonen

En app som beräknar hur mycket tid du tillbringar vid telefonen. Varför inte ta en sekund och analysera skärmtid? Hälsoliv (2018), rekommenderar appen Moments. Denna app beräknar skärmtid och det går även att ställa in önskvärd skärmtid vid medier. 

Illustration: Mohamad Hasan

2. Stäng av notiser

Notiser kan vara störande. Hjärnan reagerar direkt när vi människor ser något på våra medier. Hälsoliv (2018), refererar till hjärnforskaren Katarina Gospic. Forskaren menar att hjärnans uppfattning av notiser som dyker upp skulle kunna jämföras med en skål godis. Ser vi människor en skål med godis framför oss, vill vi direkt äta från den. Detta kan förklaras som hjärnans impulser att vilja ha mer. 

Foto: Nick Youngson

3. Sätt alarm på hur mycket tid du ska lägga på sociala medier 

Hälsoliv (2018), förklarar att vi kan påverkas negativt genom att byta fokus och kolla i telefonen. Mobilen har även en negativ effekt på sömn och kan kopplas an till depression. Det kan vara hur enkelt som helst att fastna på exempelvis, sociala medier. Varför inte använda sig utav ett alarm. Då väljer du själv den tid du vill tillbringa under nätet.


Av: Victoria Kulpak

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *