En morgon på TV4 sminket

Klockan är 03:00, en regnig måndag i slutet på januari.

Jag kämpar mig upp ur sängen medans jag hör att mamma redan är uppe och doften av nybryggt kaffe sprider sig i lägenheten.

Carolina, min mamma som sedan 1994 jobbat på TV4 smink är van vid de tidiga och stressiga morgnarna. Det märks tidigt på hur hon förbereder sig kvällen innan, hur hon orkar ta sig upp ur sängen och hur morgonen startar på ett slags rutin: Vakna, duscha, sätta på kaffe, klä på sig, fylla kaffe i to-go mugg och sedan åka. Allt detta tar max 20 minuter enligt Carolina.

Jag lyckades ta mig upp ur sängen och klä på mig och i hallen stod hon redan och väntade på mig – redo att åka till jobbet.

Det är mörkt när vi går ut till bilen, och Carolina uppmanar mig att sätta på musik när vi åker från lägenheten i Bromma ut till det stora TV4 – huset på Gärdet.

– Jag vill vakna till och bli glad när jag åker till jobbet. Tro det eller ej så blir man aldrig van att gå upp så tidigt på morgonen, förklarar hon under bilfärden.

Väl inne i Tv4 – huset måste jag få en bricka om att jag är gäst, det är extra noggrant att alla gäster i huset känns till i receptionen. Sedan terrorhotet i Sverige förhöjdes från tre till fyra har Tv4 – huset höjt säkerheten.

Jag uppger mitt namn och möts av ett leende av vakten som mycket väl vet vem jag egentligen är. Carolina träffade min pappa, Patrick på TV4 redan 1996, då Patrick jobbade på sporten, och Carolina i sminket. Redan där började en kärlekshistoria, och tre år senare kom jag till. Nästan född och uppvuxen på Tv4 är det inte många som är, men jag är en av de få. Det är inget nytt ställe för mig, även om de har renoverat Tv4:s lokaler flera gånger sedan jag var liten.

När jag fått min bricka går vi in genom de stora glasportarna. Det är tyst och lugnt i trapphuset vi kommer in i, en tydlig doft av nybryggt kaffe och nybakta frallor. Vi passerar nästa glasport och kliver in i en lugn korridor som snart ska bli livad. Här ska om endast en halvtimme flera scriptor, gäster och andra ansvariga för nyhetsmorgonproduktionen springa omkring med olika göromål för att denna morgons produktion av Nyhetsmorgon ska gå så smidigt som möjligt.

Den första dörren i korridoren leder till den första och bland det viktigaste i en hel produktion, sminklogen. Hit ska alla som är med komma och göra sig fina för sändningen, kvinnor som män, kändisar som “vanliga” människor måste alla gå igenom sminket.

 

I sminket står redan Vendela och Jennifer framför speglarna med varsin viktig person under sina penslar. Programledaren Jenny Alversjö och metrologen Ulrica Andersson blir tillpiffade inför dagens sändning. Vendela som jobbat på sminket i snart ett år berättar att de kvinnliga programledarna ibland kommer in lite tidigare än vanligt för att hinna med smink, hår och att byta om.

 

Rania Shemoun Olsson som är nyhetsuppläsare ska få hjälp av Carolina den här morgonen, hon är på gott humör den här morgonen. Jag och Rania pratar om träning, och skolan medans Carolina jobbar med hennes ansikte för morgonen.

Rania berättar för mig att hon alltid har velat bli journalist, hon bestämde sig redan i gymnasiet, och idag sitter hon nästan varje morgon och rapporterar nyheter till det svenska folket.

Så här tidigt på morgonen är det ett speciellt lugn som ligger över hela TV – byggnaden. Staden har inte vaknat ännu och utanför är himlen grå och ett kallt regn har lagt sig över Stockholms trottoarer. Även den mycket ljusa och upplysta sminklogen har ett lugn över sig. Det är tyst och lugnt. Alla pratar med lugna röster och känner doften av den frukost som snart ska serveras lite längre ner i korridoren.

– Detta brukar vara lugnet före stormen. Förklarar Carolina. 

– När Nyhetsmorgon väl kör igång är kommer det att strömma in folk här. De spelar in live:en på webben, Malou efter tio och Nyhetsmorgon samtidigt så det kommer ju nya gäster hela tiden. Fortsätter hon.

Men idag är en lugn morgon. Det är mer manliga gäster som strömmar in, bland annat Gustav Fridolin, vars morgon humör inte är helt på topp.

När Jennifer frågar vad han ska prata om får hon endast det korta svaret:

“Skolan” och efter det är konversationen slut.

Många är inte lika vana att vara uppe så tidigt på morgonen och det märks tydligt att många gäster inte har samma goda morgonhumör.

 

Mellan gästerna passar sminköserna på att äta frukost. TV4 serverar frukostbuffe för alla gäster och anställda varje morgon. De kollar på Nyhetsmorgon på en liten TV i rummet och pratar om allt mellan himmel och jord. Det är roligt att se att de alla kommer så bra överens med varandra; Carolina som har jobbat här i nästan 20 år, Jennifer som bara är ett år äldre än jag själv och precis har slutat gymnasiet, och Vendela som är 22 år och är helt ny här på sminket. Att alla kommer så bra överrens ger en lugn och bra känsla i hela sminket och de gäster som kommer in känner sig alltid välkomna av den goda stämningen. Även fast det är mycket tidigt på morgonen så bemöter många gäster som kommer in i sminket oss med ett leende innan de blir tilldelade sin plats i någon av de tomma sminkstolarna.

Men en lugn morgon innebär inte att man bara sitter och fikar mellan gästerna. Varje timme måste vi skynda oss genom byggnaden med “påfyll”. Carolina ger mig en korg med olika läppglans, puder och borstar som vi springer med först upp för alla trappor till redaktionen. Vi hinner endast byta några meningar med Rania och Ulrica , som var först i sminket denna morgon, innan vi springer vidare ner i studion och pudrar på programledaren Jesper. Sen snabba steg tillbaka till sminket då sändningen startar. 

 

Så här har varje tidig morgon sett ut för Carolina de 24 senaste åren. Olika gäster, olika studios och olika programledare med olika önskemål om hur de ska se ut varje dag. Springa upp och ner för trappor i det stora TV4-huset på Tegeluddsvägen. Tidiga mornar och sena kvällar, men ändå stannar hon kvar på sin arbetsplats. 

– Jag älskar TV4, stämningen och mina kollegor, säger Carolina när jag frågar varför hon jobbar kvar när hon suckar över hur trött hon är på mornarna.

 

Sminköserna har ett av de viktigaste jobben under en inspelning som Nyhetsmorgon, men det är ofta som det glöms bort.

 

 

 

 

 

 

Text: Wilma Ekwall

Foto: Wilma Ekwall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *