En annan bild av din filosofilärare

Under en veckas tid så pågår en konstfestival i Senlis, 40 minuter norr om Paris i Frankrike. Jag har tänkt att fråga Albin Axen som är filosofilärare på Kunskapsgymnasiet om hur det kom sig att han ställde ut sin där.

Albin Axen är 46 år gammal och bor på Södermalm i Stockholm. Hans stora intressen i livet är att studera filosofi och konst. Jag satte mig ner och pratade lite mer om hans konstutställning i Frankrike.

Vad är det för slags konstutställning?

Det var en konstfestival i en gammal katedral i Senlis 40 min norr om Paris. Det var konst som ställdes ut av konstnärer från Sverige, Japan, Frankrike, Indien och Mexiko. Det var musik och uppträdanden och så kallade konst performances och workshops också.

Denna länk leder till festivalens sidan: https://www.youtube.com/watch?v=2DCyHM4_P8U

Vad fick dig att göra detta?

Jag är utbildad konstnär på Grafikskolan i Stockholm i tre år och har tidigare haft olika mindre utställningar, jag har sålt tio större porträtt av studenter till Södertörns Högskola som hänger där i Primus-byggnaden och illustrerat en bok om fem svenska filosofer, bl a Åsa Wikforss Sveriges första kvinnliga filosofiprofessor (som nyss blev invald i Svenska Akademien). Plus att jag jobbar med filosofi, så då blev det naturligt att Adam Wallenberg som var curator för de Svenska konstnärerna frågade mig. Adam Wallenberg brukar även ha en konst/filosofi-Workshop med eleverna i filosofi 2 på Moderna museet.

Är du där ofta och kollar?

Jag åkte inte dit i år, utställningen pågick en vecka. Men jag älskar verkligen att resa till Paris, har varit där ganska många gånger.

Är du stolt över det du åstadkommit?

Nja, jag ställde ut två bilder som kanske inte hade så mycket med temat att göra, jag hade tänkt måla tre versioner av Jesus, en ursprunglig som judisk, en som västerländsk och en som arabisk, men jag hann inte för jag pluggat matte all egentid just nu. Men det var kul ändå, kanske kan göra den bilden i sommar .

Förhandsgranska YouTube-videoklipp Festival d’Art sacré de Senlis 2019

Festival d’Art sacré de Senlis 2019

Författare: Wilmer Svensson

Foto: Albin Axén

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *