Elon Musks mål är att nå Mars

Han är en av vår tids mest framgångsrika entreprenörer. Vi har nytta av hans uppfinningar varje dag. Elon Musk har sedan han var tonåring drivits av upptäckarlust som rör förnybar energi och hur människan kan utnyttja rymden.

Elon Reeve Musk föddes 28 juni 1971 i Pretoria, Sydafrika. Han är en sydafrikansk och amerikansk entreprenör. Han var med och grundade Tesla, SpaceX, Neuralink och The Boring Company som alla är storföretag i  multimiljonärsklassen. 

Pretoria är Sydafrikas administrativa huvudstad. Här bor cirka en halv miljon människor, uppger Wikipedia.

Som liten bodde Musk till stor del hos sin pappa på olika platser i Sydafrika. Värt att nämna är att Elon Musks pappa Errol Musk var en elektromekanisk ingenjör. 

Ungefär vid 18 årsåldern flyttade Elon Musk till Kanada. Han kunde få kanadensiskt medborgarskap eftersom hans mamma var kanadensare. 

Vid 19 års ålder antogs Elon Musk till Queen’s University i Kingston, Ontario, Kanada. Där fick han sin grundutbildning. 1992, efter två års arbete vid Queens University fortsatte Musk till University of Pennsylvania School of Arts and Sciences. Där fick han en kandidatexamen i fysik, och från Wharton School of Business en kandidatexamen i ekonomi.

1995 flyttade Musk bara 24 år gammal till Kalifornien och började på ett doktorandprogram i tillämpad fysik vid Stanford University, men han lämnade utbildningen två dagar senare för att starta och driva sitt eget företagande kring förnybar energi och yttre rymden på Internet.

Elon Musk har sex barn och nästan lika många företag som han har grundat. Foto från Wikimedia.

Vad gäller Elon Musks familjeliv så att han har ett förhållande med Claire Boucher. I maj i år fick de en son. Musk har tidigare varit gift tre gånger med två andra kvinnor. År 2000 gifte han sig med den kanadensiska författaren Justine Wilson. De fick tvillingsöner 2004 och trillingar 2006. År 2008 separerade paret. År 2010 gifte han sig igen med skådespelaren Talulah Riley. De skilde sig 2012, gifte sig igen 2013 och skilde sig igen 2016.

Elon Musk har en lång karriär av många uppfinningar. 1995 grundade han Zip 2, fyra år senare sålde han företaget för 307 miljoner dollar och aktier till ett värde av 34 miljoner dollar. Vidare grundade han företag som t.ex. Paypal som han sålde till Ebay för 1,5 miljarder dollar. I juni 2002 grundade Musk sitt tredje företag, Space Exploration Technology Corporation som också brukas förkortas till Spacex. En av hans kanske största uppfinningar kom 2003 då han grundade bilmärket Tesla. Tesla producerar även produkter för energilagring, och år 2016 blev Tesla världens första vertikalt integrerade företag med hållbar energi genom förvärvet av SolarCity, en ledande solsystemleverantör i USA.

Alla Musks företag har varit väldigt framgångsrika ändå måste PayPal, Zip2 och Tesla vara hans mest revolutionerande uppfinningar. 

PayPal är världens ledande Internetbetalningssystem, bara det säger mycket. Att handla via internet är något som bara blir mer och mer normaliserat, det kan vara allt ifrån kläder till mat, och då behöver ju man något sätt att betala på. Jag själv vet hur många gånger jag använt mig av PayPal när jag beställt något via nätet. Många andra företag har säkert också fått sin inspiration från PayPal, ett exempel kan vara det svenska företaget Swish som har ett liknande koncept som PayPal. 

Vi har dagligen hjälp av GPS för att hitta rätt. Musk uppfann Zip2.

Sedan har Musk även uppfunnit Zip2, som är  en av de tidigaste kart- och riktningstjänsterna på Internet. Det är något har blivit helt omvälvande. Kartor på internet är något som de flesta använder varje dag. När man sätter sig i bilen och slår på GPS eller man kanske ska kolla vart närmaste busshållplats ligger osv. Allt sånt här, är sånt som vi dagligen använder oss av. Och Elon Musk är uppfinnaren. Detta har även hjälpt andra företag mycket. Ett exempel kan vara för lastbilschaufförer. Istället för att kolla upp en klassisk karta och planera sin resa utifrån den så kan de nu istället använde sig av en GPS som de enkelt följer. På så sätt går det mycket snabbare att komma fram till sin destination. 

Här står Elon Musik framför Tesla Model S utanför fabriken i Fremont i Kalifornien. Foto: Maurizio Pesce, Wikimedia.

Men Musks mest berömda och kända uppfinning måste vara Tesla motors.  Sedan företaget grundades 2003 har företagets mål varit att påskynda världens övergång till hållbar energi. Nu är Tesla en av de ledande företagen inom eldrivna bilar. Som det ser ut just nu kommer Elon Musk vara en av de ledande figurerna i övergången från fossildrivna fordon till mer miljövänliga fordon. Tesla är inte bara eldrivna och miljövänliga. De är också de mest avancerade bilarna ur ett tekniskt perspektiv – och det är något som människan alltid strävar efter. Alltså att alltid ha den nyaste tekniken i allt – mobiler, bilar, datorer osv. Därför har Elon Musk blivit så framgångsrik. Han vet att människan alltid vill ha det nya med den bästa tekniken – och det är precis vad han har gjort med sina bilmodeller. 

Till slut: Elon Musk är också grundaren till Spacex som är det första privata företaget som använde raketer med flytande bränsle för att uppnå omloppsflygning. Nu samarbetar Spacex mycket med NASA.

Mars är den röda planeten. Det skulle kunna ta nio månader att resa dit från jorden, enligt Wikipedia. Men lyckas forskare utveckla raketmotorn kan tiden minska till sex månader.

Elon Musk har sagt att ett av Spacex huvudmål är att kunna transportera människor och material till Mars 2024. Detta  är något som ingen annan har försökt. Skulle Musk lyckas med detta så skulle han bli en av de viktigaste människorna i världshistorien. Att få människan att kolonisera Mars skulle betyda mycket inte bara för individen men också globalt. 

Skribent: Yaqoob Sarap
Bilder: Fria bilder från Wikimedia

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Spacex
https://www.tesla.com/sv_SE/elon-musk
https://sv.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk
https://www.forbes.com/profile/elon-musk/#21fc0e17999b
https://www.biography.com/business-figure/elon-musk


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *