Den stora fotbollsdrömmen

Jag bestämde mig för att träffa Christian Sánchez som är en kompis till min storebror. Anledningen till varför jag valde att intervjua Christian var för att min bror har berättat intressanta historier om honom när han spelade fotboll, han var en lovande talang med jätte fina egenskaper inom fotbollen. Jag känner att jag vill ta reda på vilka saker han har att berätta och vilka tips han har att ge mig, och jag som själv är en fotbollsspelare som vill komma långt så passar det väldigt bra att intervjua just honom. 

Jag och Sanchez träffades hemma hos mig och hade en väldigt trevlig konversation om hans förflutna och hur han har kämpat i fotbollen. Vi ska få läsa en historia som inte alls många har haft inom fotbollen,  en väldigt intressant resa.

Christian Sánchez på landslagsträning.

 Sanchez är 25 år gammal, alltså född 1994. Han bor i Skarpnäck och har gjort det sen han var åtta år gammal. 

Jag frågar honom om fotbollen. Han skrattar och svarar:

  • Hah fotbollen, jag älskar den, men samtidigt hatar den.
  • Jag började med att spela fotboll när jag var sex år gammal i Skarpnäck, sedan när jag var 15 år, så tog jag klivet upp och började för Brommapojkarnas 94, det var då jag började satsa på fotbollen på riktigt.
  • Det var otroligt, de välkomnade mig fint, det var som en familj i BP.

 Sanchez berättade att det var som en familj och tränarna älskade honom. Med hans fina prestation under det året, blev han uppflyttad till Sveriges juniorlandslag. Han var en av de 11 som skulle representera sitt land i hans grupp, alltså 94:or.

Han åkte på landslagskamper och mötte länder som Holland, Spanien, England. Han mötte spelare som Memphis Depay, spelade tillsammans med Simon Tibbling och andra spelare som idag är proffs och tjänar miljoner kronor om året.

När Sanchez fyllt 17  blev han utsedd till Sveriges bästa fotbollspelare i sin position, som var central mittfältare. Sanchez var en otroligt bra bollvinnare. Han var lagets krigare som vann bollen och hade en mycket bra spelförståelse, det var det som stack ut och fick alla tränare att tappa hakan.

 För de fina prestationerna i landslaget och sitt klubblag BP var det givetvis så att han hade många ögon på sig. Scouter från olika klubbar i Spanien och England hade tittat på honom. Ett lag i England, Stoke city som spelade för bästa ligan i England, ville att han skulle provträna för dem. Han åkte dit och tränade. Jag frågade honom hur var det att träna med dem. Vad var skillnaden där och i BP? Han svarade:
– Det var tufft.

– Vad menar du med tufft Christian?

–  Så fort jag klev in i omklädningsrummet fick jag plötsligt en massa blickar    och kommentarer som “Vem är den här tönten?” Det var inte det värsta av allt.

Han fortsatte att berätta om hur provspelet var där och hur de tog emot honom. Han säger att killarna från laget smög in till omklädningsrummet innan träning och hade sönder hans fotbollsskor, så att han inte kunde använda dem till träningen. De ville inte passa honom bollen, de hånade honom, små kommentarer, allt möjligt. Det slutade med att han spelade två månader. Sedan återvände han hem till Sverige. 

Åren gick och han skulle fylla 19 år. Motivationen för fotbollen var inte på samma nivå som när han var 17. Han prioriterade andra saker än fotbollen. Tiden gick och till slut så hade han att lägga skorna på hyllan och avsluta sin karriär. En spelare med fina kvaliteter väljer att lägga av… Varför?, frågade jag honom: 

-Jag tappade motivation och kände att jag blev sämre.

Jag frågade honom om han skulle kunna förändra en sak i sitt liv, vad skulle det bli?:

-Jag önskar att jag hade varit starkare mentalt och inte brytt mig om de negativa runt om mig.

Sanchez, vilka är dina råd till alla som vill nå sin dröm inom fotboll, vad är bra att tänka på?

-Råden jag skulle ge dig är att träna hårt och även om du misslyckas en gång, så fortsätt. Låt dig inte påverkas av de negativa runt om dig och var tålmodig.

Detta var en intervju med en talang som hade stora drömmar i sitt liv och vill nu hjälpa andra med sin historia. 

Reporter: Sebastian Romero

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *