Avicii- Musikern som förändrade EDM musiken

Musik är ingenting speciellt, bara en massa vågrörelser som bildar olika ljud i olika frekvenser, men hur kan det ha så stor påverkan på människor? 

Sen finns det ju ett flertal olika typer av musik, det som en person får harmoni av,  kan få en annan person att känna helt annorlunda. Många musiker använder sin plattform till att förmedla sina känslor och tankar, i hopp om att andra ska förstå och känna samma känsla genom låten och musiken. Och utav alla musiker i världen så har jag valt Avicii.

Tim Bergling, känd vid artistnamnet Avicii föddes 1989 i Stockholm, dog 2018 i Oman och blev 28 år gammal. Hans musikkarriär tog fart 2011 när han släppte EDM låten “ Levels” som blev viral och spelades överallt i hela världen. 

Hans artistnamn Avicii är inom buddismen namnet på den lägsta av helvetets världar, (enligt Wikipedia). Avicii dog den 20 april 2018, på hans minnesstund på Sergels Torg så samlades tusentals med fans för att hylla den bortgångne stjärnartisten. 

Avicii fick under sin musikkarriär totalt två grammy nomineringar. ‘’Sunshine’’ med den stora DJ stjärnan David Guetta, och han blev även grammy nominerad för sin låt ‘’Levels’’ (enligt Wikipedia). Avicii började att göra mycket så kallad housemusik och hade sällan texter i sina låtar, med tiden så blev det mer och mer låtar med text och i slutet så hade han gjort låtar med massa olika genrer och mixat de med house stilen som han själv blev känd för. 

År 2016 gick Avicii ut med att han slutar turnera då det tog för mycket på hans kropp och mentala psyke. Han var tvungen att ställa in en del konserter vilket gjorde fansen lite upprörda men Avicii bad om ursäkt och skrev ett personligt brev där han beskrev hur läget var, detta kan man se i Avicii’s egna dokumentär på netflix där man ser hur djupt berörd och upprörd han är över att svika sina fans. 

År 2019 släpptes ett sitt sista album ‘’TIM’’ där massor av låtar som inte var klara blev färdigställda med hjälp av folk som jobbat med Avicii och varit med och skapat låtarna. Dessa låtar blev som förväntat väldigt stora och slog sig in på topplistorna direkt. Den som blev störst var ‘’SOS’’. 

Det är minst sagt en stjärnartist vi har förlorat men hans musik kommer förevigt att leva kvar hos oss. 

Wilmer Svensson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *