Att vara nyfiken på allt – Mannen bakom Mona Lisa

Betrakta världens mest kända konstverk “Mona Lisa” av Leonardo da Vinci. Du kan vara övertygad om att nästan alla känner igen målningen!

“Mona Lisa” ska enligt traditionen vara ett porträtt av florentinskan Lisa Gherardini, 

“Mona Lisa”  presenteras på Historiesajten (2020) som  en av de mest ikoniska och kända målningarna i världen.  Det skapades 1503. Porträttets originalitet ligger i dess gåtfulla natur, leendet som utstrålar något mystiskt, känslor och tillfredsställelse. 

Leonardo Di ser Piero da Vinci föddes den 15 april år 1452 nära Florens i Toscana i Italien. Enligt Historiesajten (2020) tillhör Leonardo da Vinci högrenässansen.

Toscana är en region i mellersta Italien. Där bor idag 3,74 miljoner invånare. Florens är den största staden.

Leonardo da Vincis far hette Ser Piero och var en notarie medan konstnärens mor var en enkel bondflicka vid namnet Caterina. Leonardo Da Vincis föräldrar var inte gifta vilket ledde till att han kallades för “oäkting”. Vid den tiden var det normalt att barnen som hade ogifta föräldrar kallades för “oäktingar”. De ansågs inte vara äkta barn enligt kyrkan. 

När Leonardo da Vinci var en ung pojke flyttade han med sin pappa till Florens, där han vid 14 års ålder sattes i lära hos en konstnär. Leonardo stannade kvar i Florens och fortsatte att arbeta med ritningar på befästningar och kyrkor. Det var under denna tid som han påbörjade “Nattvarden“, ett av han mest kända verk. 

Verket “Nattvarden” skapade da Vinci åren 1495 – 1498. Målningen föreställer Jesus sista måltid.

Vidare åkte da Vinci till andra ställen i Italien några år innan han återvände till Florens och målade “Mona Lisa”, som idag alltså är världens mest kända konstverk.

 Da Vinci har spelat en viktig roll inom inte bara konst utan också vetenskap. Han studerade bland annat astronomi, arkitektur, matematik, mekanik, medicin, botanik och geologi. 

Ett självporträtt av Leonardo da Vinci

Da Vincis livslånga besatthet av anatomi började i ung ålder. Enligt Historiesajten (2020) så var han en lärling hos en av de ledande konstnärerna i Florens under renässansen Andrea del Verrocchio. Senare i sin karriär tillämpade Da Vinci dessa lärdomar i ett annat av hans många kända verk, hans ritning “Vitruvian Man”. Det är en modell av människokroppen i perfekt proportion. Verket inspirerades av en forntida romersk arkitekt som liksom da Vinci ansåg att proportionaliteten hos människor också borde tillämpas på design och konstruktion av byggnader.  

Teckningen “Den vitruvianske mannen” gjorde Leonardo runt år 1492.
Den hör till anteckningar som han gjorde i spegelvänd skrift .
Den naken mannens kropp har ideala proportioner menade da Vinci.

Som människa är Leonardo da Vinci en viktig förebild. Vi kan alla försöka lära oss av och bli inspirerade av Leonardos nyfikenhet: Att vara nyfiken på allt och nyfiken bara för nyfikenhetens skull, inte bara för att det är användbart. 

Leonardo kallade sin idé “Luftskruven”. Det skulle bli vår tids helikopter. Ritningen är från  omkring år 1490.
Kraften att driva helikoptern skulle komma från fyra män som puttade överdelen med tillhörande stödstruktur.

Leonardo Da Vinci hade ingen utbildning och kom ändå långt i livet.  Han påverkade samhället stort då hans idéer och konstruktioner senare hjälpte andra att konstruera saker som fallskärm, tanken, helikopter med mera. Han var också en mycket begåvad konstnär. Konstverk som “Mona Lisa” och “Nattvarden” och andra da Vincis-verk beundras av besökare på konstmuseer. Kommer någon en dag lyckas vara mer framgångsrik?

I dagsläget är svaret tydligt, nej. 

Författare: Angie Murillo

Bilder: Fria bilder från bland annat Wikipedia.

Referenslista

Historiesajten.(2020). Leonardo da Vinci https://historiesajten.se/visainfo.asp?id=244 den 2020-09-10 

Uppslagsverket.(2020.) Leonardo da Vinci https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/leonardo-da-vinci den 2020-09-10

Wikipedia https://sv.wikipedia.org/: Olika sökord på Leonardo da Vinci hämtade den 2020 – 11 – 20

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *