Att vara med i Studentkommittéen

Under lite mer än 1,5 år har vi, Mattias och Wilma, varit en del av samhällsklassernas studentkommitté tillsammans med Lydia.

Mattias startade studentkommitteen på vårterminen i tvåan, då det behövs några som är ansvariga,  om det är så att klassen vill ha studentskiva och flak. Vi blev ett gäng på fem personer, men eftersom det är mycket jobb att sköta studentkommittéen i samband med sina egna studier blev vi till slut tre tappra kämpar kvar.

För att starta en studentkommittè behöver man först veta om klassen/klasserna är intresserade av skiva och flak, och självklart om någon eller några är intresserade att ta ansvar för kontakten med en studentfestfixare ex. Studentfabriken, Skolfest, Flakfesten.

Det innebär mer jobb och tid än man tror; det ska finnas tid för möten, samtal med resten av klassen/klasserna, ha koll på ekonomin och gå på möten med företaget man har valt att jobba med. Av de som väljer att vara studentkommittè, krävs mycket ansvar då man ska hålla koll på en eller flera klasser samt att klara sina egna studier och klara det sista året i gymnasiet.

Man måste vara beredd på att klasskamrater vägrar betala, trots att de har lovat. Man måste ta extra tid från sitt eget skolarbete, men även andras då man måste ha tid att informera om studenten under lektioner. Man måste kunna stå på sig när folk kritiserar och ändrar sig.

Men det känns alltid extra värt det i slutändan. Vår skiva blev otroligt lyckad, och vi tror att inga hade så kul och kände sig så lättade som vi i studentkommittèen.

Med bara 18 dagar kvar i gymnasiet, har vi enbart flaket kvar att fixa och sedan är vi klara med vårat jobb som studentkommittè och det har varit väldigt värt det, för utan oss hade det inte blivit någon student överhuvudtaget. Med hjälp av våra klasskamrater blev mösspåtagningen och skivan minnen för livet, och vi hade aldrig klarat det utan samarbetet från våra klasser och varandra.

Om vi skulle göra om detta en gång till skulle vi aldrig ha gjort det. Det tog extremt mycket tid och en del av klasskamraterna var väldigt respektlösa när det gäller betalningar och liknande saker som gjorde att man inte ville fixa skiva och flak till dem. Många gånger tänkte vi alla tre på att lägga ner hela studentkommittéen och bara släppa allting som vi redan har fixat. Men det fanns också ljusglimtar i att vara med i studentkommittèen. Vi har fått mycket bra respons från fler lärare och klasskamrater, dessutom har vi stöttat varandra. Vi har njutit lite extra under evenemangen vi har fixat och när allt har gått som det ska.

I slutändan har det varit viktigt att påminna oss själva om att utan oss, skulle klasserna inte fått någon student.

 

Här kommer våra råd inför studentfixandet

Starta studenkommittèen tidigt i 2:an,klubbar och flak blir snabbt fullbokade

Ta kontakt med studentfestfixare så tidigt som möjligt

Ge medlemmarna i studentkomittéen varsitt ansvarsområde, tex en tar ekono

 

min, en gör klassens, en har ansvar för skiva och en har ansvar för flak.

Var tydlig med deadlines, kostnader och liknande när ni framför det till eran klass

Släpp inte skolan bara för att ni är med i studenkomittèen, skolan är alltid viktigast

Text: Wilma Ekvall och Mattias Strömberg

Foto: Lydia Svalander

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *