ÄNTLIGEN GÖR REGERINGEN NÅGOT MOT SPELMISSBRUK

Spelberoende är ett alltjämt stort bekymmer som fortsätter att växa. Spelberoende har varit ett problem under en längre tid och spelbolagen gör allt i sin makt för att locka in spelare i sina erbjudanden. Spelbolagen har ett litet hörn i sina reklamer om stödlinjen, men deras reklam handlar enbart om att locka in spelare så att de kan tjäna sina pengar.

Spelmissbruk kan få folk att förlora sina hem, familjer, vänner, ja nästan allt. Jag tycker spelbolagen måste ta mer ansvar! Att bolag behöver tjäna pengar och få in storkovan är inget konstigt, men måste de tjäna så otroligt mycket pengar? Är det så viktigt att man inte bryr sig om spelarnas (deras kunder) liv? Spelreklamen blir mer och mer, det syns överallt på tv eller andra skärmar. Bolagen är väldigt lömska när de gör sin reklam. Jag har valt att titta på och bryta ner en reklamfilm från Unibet.

UNIBET:

I Unibets reklamfilm Lajvbetting (2014) så syns 2 medelålders män i filmen. I filmen så blir personerna filmade när de sitter i soffan och tittar på tv och närmare bestämt fotboll. Den ena mannen frågar sin kompis vad lajv-betting är, då förklarar hans kompis vad det är och vad man gör. I slutet av filmen kommer en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna, Glenn Hysén, in i filmen och säger en mening där han kort säger “Spela när det händer med Sveriges bästa lajvbetting”.

Det första jag tänker på är att det där lika gärna kan vara jag och min kompis. Att sitta i en soffa och kolla på fotboll det är något en väldigt stor del av unga män gör idag och att känna att man vill spela under matchen är inte heller konstigt. Men att de inte överhuvudtaget nämner konsekvenserna det kan få av att lägga ett spontanbet mitt under matchen är bedrövligt.  

Statistik om spelberoende visar att män i åldern mellan 25-44 har mest problem med spelande (Folkhälsomyndigheten, 2015). Statistiken visar i vilken ålder och vilket kön som personer hade mest problem med spelande. Fotboll är som sagt en sport som många män spelar på. Något som även gör mig lite frustrerad är att i Unibets fall är Glenn Hysén deras ansikte utåt i nästintill alla reklamer, så även denna. Hysén är ett bra ansikte utåt för ett bolag som riktar in sig på sport och som har ett bra utbud på framför allt fotboll, han är ju som sagt en av Sveriges största genom tiderna och är därför väldigt igenkänd framför allt för medelålders män som kollar och spelar på fotboll vilket gör att deras intresse fångas när de hör hans röst.


Spelreklam är inte något som många tänker på och när jag pratar med min pappa om hur han upplever spelbolagens reklam så svarar han “de försöker ju bara få fram sina erbjudanden till spelarna”. Jag förklarar för honom den analys jag gjort och han ändrar helt uppfattning. Han tyckte det var skrämmande, att det läggs så mycket tid och energi på att försöka få in så många som möjligt att lägga pengar i ett bolag för att kanske vinna mer om du har tur.

Nu under corona pandemin så har dock regeringen äntligen tagit tag i detta och har införskaffat nya regler om spelande. Ardalan Shekarabi, sveriges socialförsäkringsminister, har haft en del duster med spelbolagen och han har främst tryckt på mängden reklam. Nu har han och regeringen iaf presenterat 3 nya regler under coronakrisen:

Gränsen för insättningar till ett spelkonto får vara högst 5 000 kronor per vecka och att motsvarande förlustgräns ska gälla vid spel på värdeautomater

Det ska vara obligatoriskt för spelarna att ange gränser för speltiden vid spel på casinospel

-Online och värdeautomater, och bonuserbjudanden får uppgå till högst 100 kronor.

Äntligen, säger jag. Även om det har gått långt och det har tagit tid så har nu ett beslut tagits som kan hjälpa till att begränsa folks spelande. All cred till Shekarabi som har varit drivande i processen. Nu kan förhoppningsvis spelarna själva känna att det är skönt och behövande med begränsningar också.

Författarre: Anton Larsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *