Vintern – en tid för film, TV-serier och böcker

Tom Hardy som tvillingarna Ronnie och Reggie Kray. Foto: Studiocanal

Kylan tränger sig på och den efterlängtade snön har äntligen fallit. Ta vara på det kyliga vädret och använd det som en ursäkt för att sitta inomhus. Spendera dagarna framför en bra film eller TV-serie, eller läs en efterlängtad bok. Bara låt tiden gå.

Förut talades det mycket om att spendera så mycket tid som möjligt utomhus under vintern. Att åka pulka kan vara roligt, känna sig som ett litet barn och låta den isiga vinden gripa tag i de röda kinderna. Likväl som det kan vara roligt med utomhusaktiviteter så är det även skönt att sitta inomhus med en filt runt axlarna och bara ta det lugnt. Att låta det kalla vädret utspela sig på andra sidan fönstret, medan du sitter inomhus och tar det lugnt framför en bra TV-serie.

TV-serier

Ett givet förslag är självklart att sätta sig i soffan med en filt och leva sig in i säsonger från de bästa TV-serierna.

Sherlock Holmes (BENEDICT CUMBERBATCH). Foto: Robert Viglasky /Hartswood Films/BBC (SVT)
Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes. Foto: Robert Viglasky /Hartswood Films/BBC (SVT)

TV-serier kan vara någonting av det bästa jag vet, du får en stund att glömma verkligheten och leva dig in i en helt annan värld. En självklar serie är Sherlock. Sherlock, behöver jag ens säga mer?! Det är troligtvis en av de bästa TV-serierna som gjorts. Låt dig fascineras av Sherlocks osympatiska sinne, njut av den underfundiga humorn och låt de klockrena replikerna fastna i ditt huvud.

Sherlock må vara högklassig, men det finns väldigt många fler TV-serier som jag rekommenderar i vinterrusket:  Se hur en flygplanskrash ändrar flera personers öden när de strandas på en mystisk ö i Lost. Se hur en man gör allt för att rädda sin bror i den spännande och hjärtskärande TV-serien Prison Break. Eller titta på Gotham och förundras över de briljanta karaktärerna och sinnessjuka brottslingarna. I denna serie sympatiserar man med alla karaktärerna, goda som onda och det blir en moralisk krock där man har medlidande för kallblodiga mördare. Med riktigt bra karaktärer så är denna serie definitivt sevärd. När man tror att det inte kan bli värre i Gotham, så blir det just det.

Film

Varför inte bege sig till London och “the swinging sixties” eller en galax långt långt borta genom att gå till en biosalong och titta på Legend eller Star Wars: The Force Awakens. Sitt försjunken i de röda sammetsstolarna och ät popcorn medan kylan härjar utanför.

Emily Browning (som Frances Shea) och Tom Hardy (som tvillingarna Ronnie och Reggie Kray). Foto: Studiocanal
Emily Browning (som Frances Shea) och Tom Hardy (som tvillingarna Ronnie och Reggie Kray). Foto: Studiocanal

Legend är en film, baserad på den sanna historien om de ökända Kray-tvillingarna. Här finner vi Tom Hardy i en fantastisk dubbelroll som de identiska gangstertvillingarna Kray. En rå och intressant film om psykisk sjukdom, kärleksöden, våld och brödraskap. Du dras in i en helt ny värld som förgylls av de autentiska kostymerna och den brittiska miljön. Om du, som jag, har en förkärlek för filmer som utspelar sig under denna tidsperiod, så är detta ett måste.

Den omtalade Star wars: The Force Awakens hade äntligen sin premiär den 16 december och går fortfarande på bio. Läs mer om den i “Kraften vaknar och förväntningarna är skyhöga” skriven av William Wennerström. I väntan på att du äntligen skall få se den sjunde Star Wars-filmen, eller om du redan sett den, så kan du se The Prestige.

Hämnd, besatthet och kärlek –  The Prestige handlar om två rivaliserande magiker,  där Robert (Hugh Jackman) blir besatt av att avslöja Alfreds (Christian Bale) trick, men är det verkligen ett trick? Hur långt är Robert villig att gå? Vad kan besatthet göra med människor?

The Prestige är en mörk film som behandlar intressanta teman i ett viktorianskt London och är estetiskt välgjord. Det kan ta lite tid att komma in filmen, men när frågetecknen slutligen löses lämnas du mållös.

I The Prestige finner vi den nyligen bortgångna David Bowie i en biroll som Nikola Tesla.

Böcker

Jag har alltid älskat att läsa böcker men tyvärr känns det som det blir allt mer impopulärt att läsa. Ja, det tar längre tid än att se en film, men det är så mysigt. Doften av boksidorna kommer i omgångar när man byter sida, och det medför någonting speciellt; det känns äkta. Kombinera detta med en kopp te, och det är en fullträff. Välj en bok som du tycker är intressant och låt dig uppslukas av den.

Läs Fallet av den nobelprisbelönade författaren Albert Camus, en bok om egoism och skyldighet med ett djupt budskap. Läs Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri, en kärlekshistoria i urbana Stockholm om vänskap, våld och en avliden vän. Eller ta fram den spännande boken STHLM DELETE av Jens Lapidus. En bok skriven med ett djärvt språk som tar dig till Stockholms undre värld, där ingen går säker.

Lyssna på den isiga vinden som viner mellan husen. Låt den efterlängtade snön lägga sig längs fönsterblecket medan du sitter inomhus och njuter. Kylan och det vita landskapet är en anledning att stanna inomhus och ta det lugnt. Låt dig försvinna in i en annan värld och glöm bort vardagen. Glöm bort kylan och dröm dig bort. Ta vara på en av de bästa tiderna att vira in sig i filtar och ta det lugnt.

Emelie Tarvainen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *