Vem var Leon Golub?

När jag besökte Moderna museet hittade jag ett verk som jag fastnade för, ett verk av Leon Golub

Enligt Moderna museets hemsida blev Leon Golubs ledande i den konströrelse i Chicago som på 1950 – talet arbetade figurativt, med andra ord avbildande. Källan berättar även att Golub var konfrontativ, granskade alltid samhället och maktmissbruket, inte minst i sitt eget USA. Krig och våld skapar monster men förtryckaren och den förtryckte är i samma grad offer, menade han. Golub hade själv tjänstgjort som kartograf under andra världskriget. En kartograf är en person som gör kartor. 

Enligt Wikipedia var Leon Golub en amerikansk målare, han föddes i Chicago där han också studerade. Golub var gift med och samarbetade med konstnären Nancy Spero. Den amerikanske målaren hjälpte till att organisera och visa utställningar. 

Källan berättar även att konstnärens målningar utforskar teman om kamp, konflikt, perversa förhållanden, särskilt i krigstider. Han gjorde porträtt av betydande personligheter, men samtidigt avvisade Golub själv inblandning för att istället inspirera till engagemang, samarbete och att placera sin konst som en förmedling och uppmaning till aktivt motstånd mot all orättvisa.

Jag fastnade för Leon Golubs målning av kinesiska diktatorn Mao Tse-Tung II, då jag undrade vad som menades med verket, vem mannen var och varför han ligger ner.

Författare och fotograf: Intisar Adem

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *