Ted Gärdestad – Tonårsidolen som vi fortfarande älskar

Ted Gärdestad avled för mer än 20 år sedan, men musiken lever fortfarande vidare. Många känner igen Ted som 70-talets stora tonårsidol och en av Sveriges mest älskade artister. Men hans liv bestod inte bara av ett kändisskap utan också en inre kamp mot psykisk ohälsa. En kamp som senare tog hans liv.

Ted Gärdestad föddes den 18 februari 1956 i Sollentuna utanför Stockholm. Han växte upp som yngst av tre bröder. Intresset för musik tog sin början tidigt i livet och Ted skrev sin första låt ”Sollentunavalsen” redan som sexåring. Förutom instrument som gitarr och piano spelade han även dragspel.

Som fjortonåring var Ted en duktig tennisspelare. Han var rankad tvåa i Sverige efter ettan Björn Borg, som även var ennära vän. I boken ”Jag vill ha en egen måne”, skriven av den åtta år äldre brodern Kenneth Gärdestad, berättar Björn Borg om hur det var att spela mot Ted:

“- Han hade talang, bra känsla och spelsinne och kunde mycket tennis”, sa Björn Borg i boken.

Valde musiken framför tennis

Det var år 1972 som Ted Gärdestads karriär inom musik började på riktigt. Han valde att sluta med tennis då han fick skivkontrakt på bolaget Polar Music som 15-åring. Ett skivbolag som bland annat producerade skivor åt popgruppen ABBA. ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus, som även producerade Teds första skiva “Undringar,” berättade i “Jag vill ha en egen måne” om hur det var att jobba med Ted i studion:  

“- Han var oerhört passionerad och vansinnigt glad och var lätt att jobba med”, sa Björn Ulvaeus.

Några av de klassiska låtar som förknippas med Ted Gärdestad är “Jag vill ha en egen måne”, “Sol, vind och vatten” och “För kärlekens skull.” Det var Ted som komponerade musiken och texterna skrevs av brodern Kenneth Gärdestad. I en intervju i Aftonbladet 22 juni 2017 berättade Kenneth att de var ett kärleksfullt team tillsammans:

“- Vi tyckte om varandra. Vi kritiserade inte varandra särskilt mycket utan sa istället vad vi tyckte”, sa han i artikeln.

Kändislivet hade en baksida

Ted blev tonårsidolen för hela svenska folket och en av landets mest älskade artister. Under 70-talet släpptes fem album och karriären såg ut att flyta på. Men kändislivet gjorde att Ted Gärdestads liv med tiden tog en annan vändning. År 1981 började han istället söka efter sin identitet och började meditera regelbundet. Detta ledde till att han vid 25 års ålder intresserade sig för den religiösa sekten Bhagwan. En manipulativ sekt som fokuserar på meditation och personlig utveckling. Ted reste vid flera tillfällen till sektens högkvarter i den amerikanska delstaten Oregon. Syftet med resorna var att ta avstånd från sitt tidigare liv.

Utöver detta blev Ted i mars 1986 anklagad för att ha mördat statsminister Olof Palme. I media hade statsministerns mördare utpekats som en man med musikaliska och religiösa intressen. Ted berättade själv i en intervju i Expressen år 1990 att han mådde mycket dåligt av anklagelserna:

– Jag hoppas kunna hitta tillbaka till musiken så småningom. Kunna börja skriva låtar på nytt. Förhoppningsvis med brorsan, berättade han.

Plågades av psykisk ohälsa

Under senare år led Ted Gärdestad av den psykiska sjukdomen schizofreni. En sjukdom som gjorde att han hörde röster som skrek åt honom att han skulle skada sig själv. De första tecknen av sjukdomen visade sig när Ted var 29 år gammal. Det var när han kom hem från USA som han var en helt annan person. Han upplevdes under den tiden som rädd och överdrivet renlig. Bland annat gjorde Ted rent allting med medicinsk sprit och kunde inte gå på toaletten utan att använda skyddshandskar.

Tillslut orkade Ted inte längre stå emot de onda demonerna och valde år 1997 att avsluta sitt liv, 41 år gammal.

Personen och musiken lever vidare

Genom musiken lever Ted Gärdestad vidare. Än idag sjungs låtarna på skolavslutningar, konfirmationer och bröllop. Flera samlingsalbum med Teds och Kenneths låtar har spelats in för att hedra minnet av artisten. För att stödja och uppmärksamma nya låtskrivare eller sångare startades Ted Gärdestadstipendiet år 1999. En fond som bildades i Ted Gärdestads minne och delas ut varje år.  

Teds liv porträtteras även i filmen “Ted – För kärlekens skull” som hade biopremiär 3 januari 2018. Huvudrollen som Ted Gärdestad gestaltas av skådespelaren Adam Pålsson. I en intervju till TV4 Nyheterna i samband med inspelningen av filmen berättade Adam om relationen till artisten:

– Jag känner mig väldigt nära besläktad med honom, med hans tankar och känslor. Han var tokig i förälskelse vilket jag också kan känna igen mig i, sa Adam Pålsson.

Hans bror, Kenneth Gärdestad, som avled 3 mars 2018, berättade i tidningen Extra år 2013 att Ted alltid var närvarande i hans liv:

– Han är med mig hela tiden. Det är ingenting jag försöker hålla mig ifrån, utan något jag behöver, förklarade han.

Ted Gärdestads album:
1972: Undringar
1973: Ted
1974: Upptåg
1976: Franska kort
1978: Blue Virgin Isles
1981: Stormvarning
1994: Äntligen på väg

 

Sara Norlander

Foto: SF och Expressen (Per Kragell)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *