Sveriges mest uppskattade rockband

Det flesta kanske har någon speciell låt eller artist som påminner oss om när vi var små, för mig är det bandet Kent. Deras musik ger mig en sommarkänsla eftersom min familj alltid brukade spela deras musik på sommarkvällar, vilket är varför bandet är speciellt för just mig. 

Kent var ett svenskt band som bildades 1990 i Eskilstuna och efter 10 år var det en av Sveriges mest uppskattade rockband. 1995 släppte de debutalbumet “Kent”, bandet har nu 13 album ute på svenska och två album som är översatta till engelska, skriver Kents före detta officiella hemsida Kent.nu. Deras mest streamade låt “Utan dina andetag” har cirka 54 miljoner lyssningar på Spotify, bandet har idag ungefär 700 000 lyssningar per månad. 

Kent har under åren fått många utmärkelser bland annat åtta stycken grammis och i Mtv Europe music awards 2002 vann de bästa nordiska artist/grupp.

Jag kan ibland uppfatta Kents låt texter som svåra att förstå, vilket är det som gör låtarna speciella. Låten “Töntarna” är en av mina favoritlåtar: “Så lägg dig ner och sov, lillasyster. Bara lägg dig ner och bida din tid nu”. Texten för mig är svårt att förstå, men det är det som gör låten så unik. Deras musik får mig att fundera och tänka på vad jag lyssnar på. Det gör att musiken blir mer intressant att lyssna på. Några andra låtar som jag tycker är bra är “Du är ånga” och “Mannen i den vita hatten (16 år senare). 

Den 13 mars 2016 bekräftade Kent via en musikvideo att albumet “Då som nu för alltid” blir deras sista album, följt av en sista turné. På Tele2 arena i Stockholm den 17 december 2016 spelade Kent sin sista konsert någonsin. Markus Larsson på Aftonbladet beskriver den sista konserten på Tele2 arena som episk. 

Huvudsångaren Joakim Berg håller idag på med ett smyckes samarbete tillsammans med Efva Attling. I en intervju av Damernas värld berättar Berg att Attling frågat honom för 10 år sedan om han ville göra ett samarbete. “Kent tog all min tid” berättar Berg. Efter Kents 26 års långa karriär så har Berg nu möjlighet att avstå från uppträdanden och göra något annat. 

Kent gick från ett litet lokala band i Eskilstuna till Sveriges mest uppskattade rockband och när de klev av scenen på Tele2 arena den 17 december 2016 så klev de av på topp.

Författare: Ida Blomqvist

Foto: Hannah Mattsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *