När porslinet gick i kras fick Josephine Cochrane nog.

Josephine Cochrane är skaparen av diskmaskinen. Hon föddes 8 mars 1839 i USA, Ohio. 

När hon var 19 år gammal så gifte sig Josephine med Shelby County. Josephine gillade att ha stora middagsbjudningar tillsammans med sin man i herrgården där de bodde. Hon tyckte väldigt mycket om sitt porslin som hon ärvt. Då porslinet gick sönder när det diskades för hand blev hon mycket frustrerad. Så hon tillät inte längre sitt tjänstefolk att diska, står det på kvinnofronten.nu . 

Josephine hatade att diska. Med tanke på det ville hon hitta en lösning på sitt dilemma. Hon undersökte om någon redan uppfunnit en diskmaskin vilket ingen hade gjort. Efter en middagsbjudning sa hon då att: “Om ingen annan uppfinner en diskmaskin så får jag väl göra det själv!”

En tidningsannons för Jospehine Cochranes diskmaskin.

År 1886 började Josephine Cochrane att tillverka diskmaskiner. Företaget kallades för Garis-Cochran Manufacturing Company. 1893 vann diskmaskinen ett pris –  “National Inventors Hall of Fame” – på världsutställningen i Chicago.

En vy över utställningsområdet i Chicago 1893. Fotograf okänd.

Sedan blev diskmaskinen populär. Allt fler började använda sig av diskmaskiner i synnerhet restauranger, hotell, sjukhus och skolor. Josephine fortsatte tillverka diskmaskiner tills hon dog 3 augusti 1913. Företaget blev senare en del av KitchenAid och är idag en del av Whirlpool, som Wikipedia uppger är världens största tillverkare av bland annat diskmaskiner.

Här sitter Josephine Cochrane, en framgångsrik uppfinnare och entreprenör.

Josephine blev så framgångsrik för att hon kom på en uppfinning som underlättade många kvinnors liv – och numera alla människors liv. På den tiden när hon levde var det bara kvinnor som diskade. Uppfinningen passade så bra, eftersom kvinnor var så trötta på att diska.Det blev väldigt populärt bland kvinnor i överklassen att köpa en diskmaskin.  Först 50 år senare, på 1960-talet, blev diskmaskinen vanlig som köksmaskin även bland folk i allmänhet, enligt kvinnofronten.nu.

Diskmaskinen har för betydelse för individen. Det sparar tid för människor som nu slipper att diska. I dagens samhälle är detta väldigt viktigt för företagen. Det är väldigt många som säljer och tillverkar diskmaskiner vilket skapar jobb åt människor i samhället. 

Skribent: Daniela Auriac Larsson

Bilder: Fria bilder från bland annat Wikipedia.

Referenser:

Wikipedia

kvinnofronten.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *