Malala Yousafzai – aktivist vid barnsben

Malala Yousafzai har stått upp för rätten att gå i skolan som kvinna hela livet. Vid 10 års ålder tog talibaner kontroll över Malalas hemort Mingora. Talibanerna bestämde att flickor inte fick gå i skolan, vilket Malala inte ville acceptera redan då. Hon ville kämpa för kvinnors rättighet att få gå i skolan. Men också kvinnors rätt att bara få gå till marknaden, kvinnors rätt att vara lika värda som män, kvinnors rätt att gå utanför hemmet utan en mans uppsyn och kvinnors rätt att klä sig hur de vill.

Malala Yousafzai är idag nobelpristagare vid endast 20 års ålder. Men lätt har det inte varit för Malala. Hon föddes 1997 i Pakistan och under Malalas uppväxt så har hennes familj haft det fattigt. De hade inte en spis eller rinnande vatten i sitt hem. När Malala föddes så hade familjen inte ens råd att åka in till sjukhuset. Malala fick kämpa för sin rätt till utbildning under hela sin uppväxt samtidigt som terrorism och hot förstörde hennes hemort. I Pakistan ses det som en negativ sak för föräldrarna att få en dotter då flickan inte har samma möjligheter som en pojke har. Men Malalas pappa ville ge sin dotter alla möjligheter som pojkarna hade. Han startade därför en skola för flickor under Malalas uppväxt. Han ville ge sin dotter en bra utbildning. Skolorna som Malalas pappa startade blev populära och fler skolor öppnade runt om i Pakistan.

Dagen som förändrade Malalas liv

År 2012, när Malala bara var 15 år gammal så förlorade hon nästan sin kamp när hon var på väg hem från skolan. Bussen, som Malala satt på, stannade plötsligt. En man klev på bussen och frågade högt vem som var Malala. Då tog han fram ett vapen och sköt tre skott. Det första skottet gick rakt igenom ansiktet. Men hon överlevde, vilket ingen läkare trodde att hon skulle göra.

-Den morgonen lämnade jag mitt älskade hem i Pakistan med tanken att dyka ner under täcket igen så fort jag kom hem från skolan. Men jag vaknade upp i en helt annan värld.

Det är beskrivningen som Malala ger om dagen då hon nästan dog i sin egen bok, Malala, Flickan som stod upp för rätten att gå i skolan och förändrade världen. Den dagen skulle komma att förändra hennes liv för alltid.

Enligt FN så finns det runt om i världen fler än 263 miljoner barn som inte får gå i skolan. Att gå i grundskolan är en mänsklig rättighet. Det är vanligt att flickor inte har rätt till att få gå i skolan då de istället tvingas arbeta, skolan är för dyr, krig, de tvingas ta hand om familjen istället eller blir bortgifta vid barnsåldern. Eller helt enkelt bara inte får gå i skolan, som i Malalas fall.

Malalas liv idag

Efter mordförsöket och barndomen i Pakistan så är Malala idag en framträdande aktivist för kvinnors rätt till att få gå i skolan. Idag bor hon i Birmingham, England med sin familj. Malala blev tilldelad Nobels fredspris år 2014 och hittills är hon den yngsta personen som fått ta emot ett nobelpris. Hon tog emot det tillsammans med Kailash Satyarthi, en aktivist för barns rättigheter. Hon har även blivit utsedd till Förenta Nationernas fredssändebud med fokus på kvinnors rätt att få gå i skolan. Generalsekreteraren för FN väljer alltid ut FNs fredssändebud för att öka kunskap om organisationens arbete. Vid en ceremonin i FNs högkvarter, sa Malala Yousafzai:

-För tre och ett halvt år sedan stod jag på den här scenen och sa till världen att utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet för alla flickor. Nu står jag här igen och säger samma sak – utbildning är en rättighet för alla barn, och i synnerhet flickor, och det är en rättighet som inte får försummas.

 

Malala Fund är en välgörenhetsorganisation som Malala har startat i syfte med att ge fler kvinnor den mänskliga rättighet som de har, en utbildning. Malala Fund investerar i lokala utbildningsprogram och stödjer även människor som kämpar om rätten till utbildning. Organisationen finansierar speciellt skolor i länderna Pakistan, Afghanistan, Indien, Nigeria och olika länder som har hand om flyktingläger med flyktingar från Syrien.

Fakta om Malala Yousafzai:

  • Föddes i Pakistan 1997
  • År 2012 blev hon skjuten tre gånger av en man. Skotten träffade henne i ansiktet, i axeln och i halsen.
  • Hon fick då åka till England för att få behandling.
  • Idag bor hon i England och studerar samtidigt som hon jobbar som aktivist.
  • 2014 fick hon nobels fredspris tillsammans med Kailash Satyarthi
  • 12 Juli varje år är det “Malala dagen”, som FN har förklarat.
  • Enligt Malala själv, så går Malala dagen ut på att ägna dagen åt sårbara kvinnor runt om i världen.

Av: Isabella Hjerpe Palve

Foto: Southbank Centre, flickr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *