Kan White Monday bli det nya fenomenet?

Idag är det många stora händelser som man egentligen inte förstår sig på, i alla fall inte jag. Ett exempel på en händelse är fenomenet Black Friday som har spridits från USA över till hela världen de senaste åren.

Black Friday har sitt ursprung i USA 1961 och det spreds till Sverige inte förrän 2013 vilket jag reagerade starkt på, eftersom att jag trodde att Black Friday åtminstone hade funnits i Sverige i mer än fem år. Det känns som att Black Friday blir större för varje år som går. Här kommer mina åsikter och reflektioner kring Black Friday och dess konkurrent White Monday!

Hysterin utanför en butik på Black Friday

Enligt många är tanken med Black Friday att man ska köpa julklappar och i Amerika säger man att julhandeln börjar samma dag som BF- rean startar.  Jag själv brukar köpa saker på Black Friday och har gjort det de senaste tre åren. Det är överlägset den största rean på året och över fem miljarder kronor spenderade vi i Sverige på Black Friday 2017 erfar Aftonbladet. I artikeln framgick det alltså att på bara ett dygn under förra Black Friday så spenderades fem miljarder kronor på shoppingen. Fatta hur mycket hela världen spenderade då! 

Som många förmodligen inte vet inklusive jag så finns det faktiskt en dag på året som kallas för White Monday. Den innebär att man inte ska ska handla något på ett helt dygn och den tar plats på måndagen innan Black Friday. White Monday var för mig helt okänt innan en kompis berättade om det. Idag verkar det inte som att White Monday är något så populärt bland folket men jag tror att om några år så kan det bli större, eftersom att många kommer inse att de sparar pengar på den dagen.

White Monday är en del av ett fenomen som ibland kallas cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi betyder att det är ett kretslopp som styr handeln. I det här fallet så handlar det om att återvinna saker istället för att bara konsumera och slänga bort. Både White Monday och cirkulär ekonomi handlar om att vi inte ska konsumera helt i onödan.

White Monday skapades 2017 av Henning Gillberg och Sofie Olsson, enligt 24kalmar.se, så det är en väldigt ny trend. Grundaren Henning Gillberg är en egenföretagare och entreprenör, skapare av återvinningsföretaget Repamera uppger samma källa.

Flera olika branscher samarbetar med White Monday- grundarna för att göra kampanjen ännu bättre, skriver Resume. White Monday är något som just nu bara finns i Sverige, det verkar inte som att det har sträckt sig till andra länder utanför Sverige. Norge har en liknande dag som heter Grønn fredag, den handlar om att man ska lämna in sina kläder och prylar för att byta dem mot något annat.

Jag tycker att Black Friday är en bra rea eftersom att man kan spara mycket pengar på den rean, vilket man inte kan på alla andra reor. Men nu när jag har hört om White Monday och innebörden av den tycker jag nästan att det är bättre. Den är bättre för att man sparar pengar och även resurser på den.

Skribent: Hugo Lundbom
Foto: ed_davad, Pixabay och maybeMaybemaybe, Flickr.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *