Hur och varför firar vi nyår som vi gör?

Nyårsafton som äger rum den 31 december är årets sista och första firande som finns i kalendern. Firandet av det nya året har inte alltid sett ut som det ser ut idag. Inte bara det. Det firas också på olika sätt och olika tider runt om i världen. 

I Sverige så firade folket för länge sedan nyår på den nuvarande juldagen, men på 1500- talet så började svenskarna att fira in det nya året natten mellan 31 december och 1 januari. Förr så utförde  folket ritualer på nyårsafton. Ritualerna plockade upp de gränser som finns mellan liv och död, människor och djur, friska och sjuka. Det mest centrala till varför ritualerna utfördes var för att gud skulle se en, skriver Caroline Olsson i artikeln “Därför firar vi nyår” på Aftonbladet (2018). 

Idag handlar det om champagne, god mat, umgås med vänner och titta på fyrverkerier för att just fira att det bli ett nytt år. Tanken bakom avfyrandet av fyrverkerier på nyår är för att skrämma bort onda makter inför det nya året. 

Ett omtalat ställe att fira nyårsafton på är New york, vid Times square. Enligt hemsidan alltomnewyork.se brukar besöksantalet ligga på en miljon människor och en miljard tv tittare på nyårsafton. Mitt på Manhattan följer man nedräkningen till tolvslaget och ser en kristallboll falla längst en stång på en skyskrapa. 

I Kina så infaller nyår under en annan period än vad vi är vana vid, nyåret inträffar när det är nymåne mellan perioden 21 januari och 19 februari. Folket firar genom att träffa släkt, äta god mat och avfyra raketer för att skrämma bort onda andar. En populär måltid att äta i Kina under nyår är något som heter jiăozi, vilket är en pastarätt som innehåller kött och grönsaker. Det som är speciellt med kinesiska nyåret är att barnen får ett rött kuvert med pengar. Det röda symboliserar lycka och pengarna ska visa att det kommande årets rikedom, skriver Kinas.se 

Nyårsafton är idag en festhögtid för det allra flesta, men det har som sagt inte alltid varit så. Förr handlade det om ritualer som tar upp de existentiella frågor som fanns. Nyår idag firas mer speciellt på vissa ställen än andra. Var man än befinner sig så leder det tillbaka till samma syfte, just att fira in det nya året. 

Författare: Ida Blomqvist

Foto: Kevin Gong, Flickr, (CC BY 2.0)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *