Gotham är staden du inte vill bo i, men älskar att se

Korruption, kidnappningar och mord. I den mytomspunna staden Gotham så går ingen säker. Vi har alla hört talas om Batman, men vad hände i Gotham innan Batman dök upp? Möt Bruce Wayne som ung när hans föräldrar blir brutalt mördade i ett gåtfullt dubbelmord och den nyanlända polisen James Gordon försöker få ordning i den korrumperade staden. Den tionde april kommer säsong två av Gotham sändas på TV12.

En mörk kväll går den unga Bruce Wayne hem med sina föräldrar, en rånare dyker upp ur höghusens skuggor och plötsligt ligger båda föräldrarna skjutna på gatan – mördade. Två mord och den unga Bruce Wayne lämnas föräldralös. Den unga karaktären tar på sig ansvaret för ett helt företag omedveten om hur smutsigt företaget är under ytan. Med ett skolblock framför sig så sitter han i möten som kommer avgöra företagets framtid.

Den nyanlända polisen James Gordon får fallet med morden på Martha och Thomas Wayne och lovar Bruce att han ska finna mannen som mördade hans föräldrar. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort när staden är fylld av korruption.

TV-serien är fylld med moraliska kontraster och frågor. Man lider med de onda och komplexa karaktärerna när deras motiv noggrant förklaras. Det blir som ett moraliskt dilemma när en hemsk seriemördare ändå kan presenteras som god.

I Gotham så blir det en intressant moralisk krock då man som tittare sympatiserar med de rysliga karaktärerna som lämnar lik efter sig. Även de värsta karaktärerna gestaltas som mänskliga och man får en förståelse för deras kallblodiga handlingar.

Gotham. Oswald CobblepotDe råa och kalla karaktärerna fångar dig i de första avsnitten. Däribland Robin Lord Taylor som Oswald “Pingvinen” Cobblepot – Mordisk, manipulativ och med en stark kärlek för sin psykiskt sjuka mamma så gör han allt för att ta över staden. Den haltande karaktären tar sig igenom gatorna i Gotham med ändlöst många dubbelagendor. De brutala morden gör att jag vrider mig av obehag och hans leende får mig att rysa, men jag kan varken hata honom eller uppfatta honom som ond.

I serien finner vi även Benjamin McKenzie som Joseph Gordon, David Mazouz som Bruce Wayne och Jada Pinkett Smith som Fish Mooney. Karaktärerna är många och alla är intressanta och för historien framåt.

I varje avsnitt så möter poliserna ett nytt fall som försöker lösas, samtidigt som så mycket mer händer under ytan. Karaktärerna möts på mystiska vis och de parallella handlingarna knyts samman.

Det är otroligt många välutvecklade karaktärer och flera historier som glider ihop med varandra på smidiga sätt och hålls samman av en gemensam nämnare – staden Gotham. Serien växer på dig. Efter tre avsnitt så sitter man som fastklistrad framför skärmen. De hemska karaktärerna är enastående och du lämnas ständigt chockerad över deras handlingar. Gotham är staden du inte vill bo i, men det är staden du älskar att se i en TV-serie.

Om du ännu inte sett Gotham så finns den första säsongen tillgänglig på Netflix. Den tionde april kommer säsong två av Gotham börja sändas på TV12. Det är ingenting du vill missa.

Emelie Tarvainen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *