En av Sveriges främsta fotografer

När jag besökte Moderna museet fastnade jag för ett fotografi av Kerstin Bernhard. Enligt Moderna museets hemsida togs fotot 1934 i Olympiastadion. Källan berättar även att Bernhard lämnade Stockholm för att studera fotografi i Berlin, där detta fotografi togs. Alltså tog hon detta fotografi samma år hon begav sig dit och samma år Olympiastadion byggdes!

Jag fastnade för verket för att ljuset och skuggorna var tillfredsställande. Jag stod kvar länge och letade efter detaljer. Det märks att Kerstin Bernhards fotografier framhäver former och figurer, även ljus och skuggor verkar ha mycket stor betydelse i verket.

Enligt Nordiska museets hemsida är Bernhard kanske mest känd för sina bilder som publicerats i böcker. Under en vistelse i USA 1948 väcktes hennes intresse för matfotografi i ett provkök i New York. Källan berättar även att hon i slutet av hennes yrkesbana intresserade sig för enkla vardagliga estetiskt tilltalande former

Moderna museet säger att Bernhard senare blev en av Sveriges främsta fotografer, ledande inom modefotografi och matreportage.

Författare och fotograf: Intisar Adem

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *