Därför tittar vi

Att  gå och titta på en fotbollsmatch är något många tycker om att göra. Vissa går för att dem älskar att se sporten och andra går för att de älskar sitt lag, vissa älskar både sitt lag och sporten. Men varför brinner man för ett lag så mycket? Fotbollskulturen och supporterkulturen går långt bak i tiden men den största anledningen till att folk går på matcher är nog kärleken som finns där och att alla blir som en hel familj under 90 minuter.

Att heja på ett fotbollslag får många är att känna en gemenskap och känna att man tillhör något. Att känna gemenskap är väldigt viktigt och man känner ofta en trygghet i det. Det finns ju många olika slags av supportar, vissa är mer dedikerade till att organisera olika tifon och organisera klacken där man sjunger ramsor och annat för att peppa sitt lag och vissa vill bara sitta på läktaren och se sitt favoritlag spela.  

Jag har frågat runt lite om vad folk tycker om fotboll och varför många vill gå och se sporten, två svar jag fick var:

“Det är roligt att se fotboll och jag älskar hur stämningen är i arenan.” Så sa Elias 24 år.  Och Maria, 47 år, sa:“Jag älskar att se supportrarna och hur de fixar för att heja fram sitt lag.”

Om du som läser nån gång har gått på fotbollsmatch vet du nog att mellan vissa lag finns det en väldigt stor rivalitet som t.ex AIKDjurgården IF. Det  är en känd match i Sverige på grund av att det är två stockholmsklubbar som båda bildades samma år möts. Det är ett så kallat derby och för många supportrar är dessa stormatcher de viktigaste på hela säsongen.

Att vara supporter och gå på en fotbollsmatch är viktigt för spelarna eftersom dem uppskattar att folk vill komma och se dem spela. Dem vill kämpa så mycket som möjligt för sina fans. När ett lag vinner uppskattas det väldigt mycket av alla supportrar och man känner en glädje som är svår att beskriva. Att se en fotbollsmatch på sin tv hemma i soffan tycker vissa om men det är svårslaget att känna den stämningen inne i arenan på andra sätt än att just gå på match. Det är nog en av de stora anledningarna till varför folk säsong efter säsong, i snö och regn, går och kollar på fotboll.

 

 

Skribent: Otto Henningsson

Foto: Ungry Young Man

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *