Anna Casparsson lever vidare på Moderna museet

I slutet av Augusti var jag och min klass på Moderna museet som ligger på Skeppsholmen i Stockholm. Vi var där för att titta på den konst som är utställd, det var både tavlor och konstverk i form av statyer. Något jag blev lite förvånad över är att det fanns även tv apparater och projektorer  i vissa rum som visade konst i videoform. När jag gick runt på museet och satte min fot i det andra rummet fastnade mina ögon direkt på ett specifikt konstverk. 

Det var speciellt konstens färger och sättet som det var presenterat på som fick mig att reagera. Det jag såg var en broderad vikvägg som bestod av fyra delar, på väggen såg det ut som olika typer av berättelser. Jag gick närmare för att se, det var Anna Casparsson som hade skapat konstverket. 

Anna Casparsson levde från 1861 till 1961 och hon spenderade största delen av sitt liv i Saltsjöbaden, och enligt Wikipedia var hon född och uppvuxen utanför Linköping. Hon hade ingen formell konstnärlig skolning och började inte brodera förrän i 60 årsåldern enligt Moderna museet.

Casparsson var en textilkonstnär och använde sig av broderi för att skapa sina konstverk. Pärlor, tygbitar, glas, spetsar är några exempel på material som hon använde tillsammans med hennes kunskaper inom broderi för att skapa konsten. Casparsson tog ofta sin inspiration från olika sagor, skriver Wikipedia. Du kan även hitta hennes konst på Nationalmuseum i Stockholm.   

Konstverket jag såg på museet heter “Sagor. Lillklas och Storklas, Sagan om lilla Rosa, Den lilla sjöjungfrun”. Anna skapade verket 1947 som visar scener ur H C Andersens sagor. Hon använde sig av både färg och broderi på verket, enligt Moderna museet. 

Casparssons hem i Saltsjöbaden var en plats som många konstnärer och författare träffades som sägs var mycket uppskattat, skriver Moderna museet. 

Jag stannade upp för att titta på detta konstverk speciellt för att det stack ut bland alla tavlor som hängde på väggen. När jag såg verket ville jag veta mer om vem som låg bakom det. Jag gillar verkligen utförandet av Anna Casparssons konstverk, eftersom att de är lite annorlunda från vad jag tidigare sett.


Författare och fotograf : Ida Blomqvist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *