Börja bry dig mer om miljön och djuren!

Nu börjar julen verkligen närma sig med storsteg! Det är endast fåtal dagar kvar till självaste julafton, nu har folk börjat förbereda sig med att pynta hemmet med julpynt, dekorera pepparkakshuset samt köpa julklappar. Nu börjar säkert de flesta att inhandla julmat och för många är julskinkan, köttbullarna och prinskorvarna ett självklart val på julbordet. Men så är det inte för mig, det är en självklarhet att jag har vegetariskt mat på julbordet eftersom jag värnar om miljön, djuren och mig själv.

 

Varför då? Svaren är enkla. Om man bryr sig om djurens och planetens välmående är det solklart att man skippar kött. Det är bevisat att vi ändå äter för mycket kött och det påverkar oss på ett negativt sätt. Enligt Livsmedelsverkets studier så äter vi 1 kilo kött i veckan, när vi egentligen bör äta mindre än 500 gram kött i veckan. Det är för att minska risken för sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa former av cancer.

VI behöver protein i oss, men det behöver inte komma från köttet. Vi kan vara hälsosamma och få i oss tillräckligt med näringsämnen, t.ex från linser, bönor, rotfrukter och grönsaker.

Samtidigt som vi mår bra utan kött så blir det såklart positivt för djuren och miljön.

År 2016 hölls 200 000 kor för att föda upp kalvar till slakt och omkring 1 miljon är kalvar och ungdjur som föds upp för slakt. Hälften av kalvarna som föds är hankalvar och eftersom de inte producerar någon mjölk dödas de flesta och blir till kött vid ett till två års ålder. (Djurens rätt, 2016)

Samtidigt slaktades 2 526 500 grisar i Sverige år 2016, nästan alla grisar lever hela sina liv inomhus på betonggolv och får aldrig komma ut! Efter en månad skiljs kultingarna från mamman för att spendera i grupper med 10 andra grisar i en box som är nio kvadratmeter. Där spenderar de tid tills de väger över 100 kg och anses klara för slakt (Djurens rätt, 2016)


Låter det inte riktigt hemskt? Att få spendera sina liv inomhus för ett enda syfte: För vi ska äta upp dem. De har samma rättigheter som vi, att få leva sina liv lyckligt och få vara djur, istället för leva under förtryck och tvång!

Djurproduktionen står 15% av  världens totala utsläpp av växthusgaser. De stora utsläppen beror på att det går åt mycket mark för att producera foder, Det används även mycket växtskyddsmedel i fodret samt läcker det väldigt mycket fosfor och kväve från jordbruket vilket är dåligt för miljön. (Jordbruksverket)

Om antalet djur som föds upp med odlat foder minskar  så minskas utsläppen! Därför är det viktig ifall om du vill ändå äta kött, att du väljer kött som är ekologiskt och fria från kemiska växtskyddsmedel!

Vill du bli vegetarian? That’s good! Dock är det inte helt lätt att bli vegetarian plötsligt utan det gäller att ta små steg. Många tar bort kött men behåller fisk och kyckling, sen kan du i egen takt ta bort kyckling och fisk också om du vill det. Men tänk på din hälsa – “Är det bra för mig med vegetariskt kost?”

I slutändan är det ditt välmående som är viktigast, och om du mår bra utav kött så tycker jag att du inte ska sluta äta det. Man ska inte peka finger åt någon. Det viktigaste är att du förstår hur stor skillnad du kan göra genom att börja dra ner på köttet.

Vill du prova testa vegetariskt mat på julbordet? Kolla på vegetariska recept på hemsidor som bland annat ica.se och köket.se! Där kan du hitta vegetariska köttbullar och vegansk Jansson frestelse!

 

Källor:

Djurens Rätt 2016, Livsmedelsverket 2016, Jordbruksverket, 2017

Bild: Pixabay.com

Sandra Dyrell Englin 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *