UF-företagen som vinner i Örnnästet

STOCKHOLM. Från en kvalificeringstävling i Norrköping till Örnnästet i centrala Stockholm. Den nionde februari samlades Kunskapsymnasiets tio bästa UF-företag för att tävla i Örnnästet.

I Mästerhuset samlades den nionde februari de tio bästa UF-företagen från Kunskapsgymnasierna. Här får de presentera sina företag för en jury, som sedan utser de tre bästa UF-företagen.  Konkurrensen var hård och juryn var enig om att det var svårt att utse vinnarna.

Foto: William Pramfalk
Foto: William Pramfalk

Juryn bestod av fyra personer som är väl insatta i näringslivet: Malin Ströman som är utvecklingsansvarig för barnutbudet på SVT. Marcus Liu som arbetar för Tillväxtverket med digitala plattformar. Veronica Ericsson Lakso från Business challenge och A startup store. I juryn fanns även Madeleine Wilhelmsson som äger en yogastudio på Östermalm, och som hon själv uttrycker det “älskar entreprenörskap”.

Tre spännande företag vinner

Efter en heldag i Mästerhuset så avslöjades slutligen vinnarna. IntegrAID UF från Norrköping placerades på tredje plats.

För ett tydligt koncept & stort engagemang för en aktuell samhällsutmaning. Vi hoppas att ni skalar upp!

IntegrAID UF säljer certifikat till företag och privatpersoner som intygar att man stödjer integration för unga asylsökande. En stor del av pengarna återinvesteras till sociala aktiviteter med unga asylsökande, ett sätt att få dem delaktiga i samhället. Ett tydligt satsande på integration, ett aktuellt ämne till följd av flyktingkrisen. IntegrAID UF vill hjälpa de yngre asylsökande att undgå ett utanförskap.

På andraplats hamnade HealthyBARtender UF från Kunskapsgymnasiet Globen. Motiveringen löd:

För en unik och trovärdig produkt med nytänkande inslag och många professionella konkurrensfördelar.

HealthyBARtender säljer torrvarumixer som tillsammans med några enstaka färskvaror blir till nyttiga proteinbars. Deras proteinbars är inspirerade av klassiska drinkar och smaksatta därefter. HealthyBARtender vill att deras nyttiga porteinbars ska vara ett enkelt och roligt val.

På den ärofyllda förstaplatsen placerades Fredagsfikan UF från Norrköping, med motiveringen:

För en långsiktighet i affärsidén, ett professionellt företagskoncept och möjlighet att expandera och utveckla i större skala. Juryn ser också en medvetenhet i företagandet såsom en kostnadseffektiv produkt och ett miljövänligt och hållbart tänkande.

Fredagsfikan UF erbjuder prenumerationer till företag och levererar sedan nybakat fikabröd till dem på fredagar. De vill att tjänsten skall uppfattas som personlig och att fredagsfikat skall vara någonting att se fram emot.

– En av anledningarna att vi vann är nog att vi tänker långsiktigt, vi tänker fortsätta med företaget efter gymnasiet.

Entreprenörskap när den är som bäst

Jurymedlemmerna är  nöjda med de UF-företag som presenterats.

– Vi har fått se skithäftiga idéer, säger Marcus Liu.

– Det som är så roligt med ungdomar är att de vågar tänka utanför boxen och de ser fler möjligheter än begränsningar, säger Madeleine Wilhelmsson.

Att tänka utanför boxen och våga satsa stort, är grunden för ett bra UF-företag. Men hon upplyser även om vikten att be om hjälp.

– Det är viktigt att komma ihåg att det ibland kan vara bättre att be om hjälp än att försöka själv, fortsätter hon.

Nästa år kommer den prestigefyllda tävlingen Örnnästet återigen hållas. Då har du som läser kursen entreprenörskap en chans att vara med.

Emelie Tarvainen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *