Sociala medier för att kommunicera

Medier är en stor del av många ungdomars liv, det förekommer överallt i dagen samhälle. Enligt Internetstiftelsens artikel “Sociala medier används allt mer” från 2018 så använder 83% av alla svenskar sig av sociala medier dagligen. Facebook är de mediet som används allra mest. 

Jeveen Jeyakumar är en elev på Kunskapsgymnasiet Globen. Han använder sig av sociala medier.  

Jag sitter vid ett bord på Kunskapsgymnasiet och inväntar Jeveen efter hans lektion. Han kommer halv springandes ut från klassrummet, där han haft engelska, och sätter sig på andra sidan av bordet. Jeveen går i årskurs två och studerar ekonomi på skolan. Runt oss är det hetsigt då en klass precis slutat och jag bevittnar när ett helt klassrum töms på elever. 

Jeveen har en lugn ton när han talar och berättar för mig om sin uppväxt i Botkyrka. Han beskriver att han hade en trygg uppväxt där han trivdes. 

– Mina föräldrar har lärt mig bra saker att följa, som olika värderingar till exempel att respektera äldre. Det kommer jag alltid ha i mitt hjärta, berättar Jeveen. 

När använder du dig av sociala medier? 

-Snapchat använder jag dagligen för att ha kontakt med mina kompisar och ha koll på vad dom uppdaterar. 

Jeveen berättar att han använder sig av Facebook väldigt sällan. Om han gör det så kommer han kolla videos och så vidare, vilket tar lång tid. Han berättar att det kan ta timmar. 

Upplever du att du påverkas av att använda sociala medier? 

Jeveen berättar för mig att han tycker att det är positivt med sociala medier därför att han vill kunna kommunicera med sina vänner. Efter lite tänkande berättar också Jevven att han tycker att det känns tryggt att han kan kontakta andra när det behövs, som ett hjälpmedel. 

-Det negativa är att ibland så kan jag fastna på det, bara kolla på olika videos som slösar min tid. Ibland händer det utan att jag märker det och ibland medvetet. Det är också så att ibland så kan jag inte fokusera på mitt riktiga arbete som jag egentligen behöver göra.

Han sammanfattar det genom att säga att de sociala medierna kan distrahera honom från det han egentligen borde lägga sin tid på. 

Lägger du upp saker på sociala medier?

-Nej, det gör jag inte. Därför att jag har äldre syskon som blivit utsatta för näthat och blivit väldigt negativt påverkade av sociala medier. Därför känner jag inte att jag vill lägga upp saker. 

Jag skulle nog säga att många kan känna igen sig i det Jeveen säger, just att han använder sociala medier huvudsakligen för att kommunicera med sina vänner.

Jeveen har koll på sin kompisar på sociala medier

Faktaruta: 

Namn: Jeveen Jayakumar 

Ålder: 18 år

Bostadsort: Botkyrka 

Intressen: Läsa engelska översatta noveller/litteratur. 


Beskriv dig själv med tre ord: Observant, social och snäll.

Reporter och foto: Ida Blomqvist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *