Skolans treor har varit på SACO mässan

Just nu pågår den årliga mässan för högskolor och universitet vid stockholmsmässan i Älvsjö. Alla treor får gå på mässan med deras respektive klass. Den har redan pågått i två dagar och idag är det den sista dagen för dig som är intresserad.

När man kom in i stockholmsmässan, bort från kylan så samlades alla klasser från olika skolor. Vi kom kl. 9.00. då mässan öppnade. Vi i samhällsklassen i trean fick fria händer för att gå till det som intresserade oss. Redan vid öppningen var det mycket folk, och det blev allt fler ju längre  tiden gick. Det hindrade inte alla utställare från att försöka övertyga varenda elev att gå deras utbildning.

SACO samlar alla högskolor och universitet i Sverige som ska hjälpa alla avgångselever med sina val och ge inspiration för när de har gått ut. På mässan för du gå runt till alla montrar och fråga nuvarande elever. Det finns även seminarier som diskuterar om den nuvarande och framtida marknaden, att plugga utomlands och specifika jobb osv.

Personligen så tyckte jag att det mest intressanta på mässan var Blueberrys monter. Blueberry är något för dig som vill studera utomlands, vilket jag har varit väldigt intresserad av. De drog upp länder över hela världen, såsom Amerika, Australien, Japan bl.a. De nämnde också vad som är bra med specifika skolor, rykte och studentlivet. De lade stort fokus på fördelarna med att plugga utomlands, t.ex. upplevelsen för dig personligen, att ha det på ens CV och nya perspektiv.

Utöver Blueberry så var det intressant att höra vad eleverna på Uppsala och Stockholms Universitet hade att säga, hur tufft det är, och med tufft menas hur mycket jobb som ingår  i plugget och hur stressigt det kan bli. De rekommenderade främst en ekonomiutbildning, men även en utbildning i psykologi när de fick höra att jag pluggar samhälle.

Jag rekommenderar er tvåor att gå på mässan nästa år för att det öppnar upp ögonen för hur mycket val man har efter gymnasiet och det hjälpte mig att få svar på frågor jag hade innan.

 

 

Skribent: Marcus Mikkonen

Foto: Marcus Mikkonen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *