Så mycket förväntas du betala i trean

Nu snart är det dags för sommaren och studenten för treorna här på Kunskapsgymnasiet Globen. Men inför avslutningen så har varje student behövt lägga egna pengar för att få det ultimata studentfirandet. Det här får ni framtida studenter vara beredda på i trean.

Det här förväntas du att betala för under ditt sista år:

Studentmössa

Kläder

Hyra för skiva

Mat till skiva

Biljetter till skiva

Flak

Varje klass får betala olika beroende på var man har skiva, vilken mat man har på den och flaket. Det kan dessutom uppstå fler avgifter beroende på vad klassen planerar, men de här fyra sakerna brukar de flesta skolklasser betala för. Du kommer få betala vid flera olika tillfällen av den orsak att fakturorna kommer allt eftersom. Den ungefärliga summan för en elev på samhällslinjen blev 5000 kronor. Sen får man tänka på att klädsel för studenten också kostar, men där kan det variera mycket mer beroende på vad man vill ha.

Man kan planera försäljningar inför varje betalning för att uppnå summan, men att få det sålt kan vara komplicerat då man tenderar att sälja kryddor, ljus eller liknande. Med studier i bilden så kan det vara svårt att få tid till detta. Elever på samhällslinjen hade två försäljningar. De båda försäljningarna tillsammans ledde till att man drog in runt 2000 kr per person.

För dig som vet att den ekonomiska sidan kan vara ett problem så rekommenderar vi att spara en liten summa från CSN varje månad. Utöver det kan du be dina föräldrar att hjälpa dig, det är trots allt din student som man tar en gång i livet. Om du finner tid för det, så är också deltidsjobb alltid ett alternativ.

Om du inte är intresserad av något av detta så måste du prata med de ansvariga i klassen och berätta att du inte vill delta på skivan eller flaket.

När det kommer till studentmössor så kan de kosta allt från femhundra till flera tusen, beroende på vilka tillägg du vill ha. Vi har kollat Crowns nu en vecka innan studenten och en mössa går för 499 kr utan tillägg. De lite dyrare från C.L. Seifert går för åtminstone 1000 kr  

Passformen på Crowns mössor är lite pösig och bucklig, medan de på Seifert är lite elegantare och strikta.

Till sist kommer festkläderna och då kan summan landa på upp till 10 000 kronor. Nu när jag och Hugo på redaktionen har gått igenom den totala kostnaden för oss separat, så har vi kommit upp till 7000-8000 kr, så känner man sig lite dum. I slutändan är det värt det eftersom att man tar studenten endast en gång i livet.


Skribent: Marcus Mikkonen

Foto: KGG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *