På torsdag är det skolval!

Skolvalet börjar närma sig här på Kunskapsgymnasiet Globen och säkert en massa andra skolor i Sverige. Vi på redaktionen har gått runt i skolan och delat ut enkäter till 60 elever för att få en bättre bild av vad andra tänker rösta på. I undersökningen så har de som svarat fått skriva om de ska rösta på skolvalet och dessutom vad de tänkt lägga sin röst på. Myndiga har även fått svara på om de ska rösta på riksdagsvalet eller inte. Drygt 90% av alla 60 vi gick och fråga ska rösta i skolvalet nu på torsdag. Majoriteten av de vi frågade skulle även gå och rösta i riksdagsvalet. 

Det parti som flest elever i undersökningen kommer rösta på är Socialdemokraterna, med Moderaterna på andra plats. På delad tredje plats kommer Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Trenden som skapats i Sverige följs även här i skolan, då Socialdemokraterna visar sig störst. Men bland eleverna är Moderaterna klart större än Sverigedemokraterna, så här i skolan råder inte samma osäkerhet kring vilket parti som blir det större mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Att Vänsterpartiet är delad trea står ut, eftersom de oftast ligger på en femte plats i Sveriges undersökningar med Centerpartiet över dem. 

Imorgon, torsdag, är det dags för skolvalet. På fredag får du reda på resultatet här i skoltidningen. Missa inte det!

 

 

 

Skribenter: Marcus Mikkonen och Hugo Lundbom

Foto: Marcus Mikkonen

 

Posted Under

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *