Nu är det skolstart!

Dörrarna till skolan är öppna. Eleverna har börjat flöda in i skolan. Det är både nya ansikten och bekanta ansikten. Sommarlovet har precis tagit slut och en ny termin är på väg att ta sin början. Stolar står uppradade i matsalen inför en uppstart. Nu känns det verkligen som att skolan börjar igen.

Jag, Hugo och Markus har våra datorer redo. Vi är en del av kunskapsbladet redaktion. Nu har vi en uppgift att utföra. 15 elever ska intervjuas till skoltidningen. Temat är skolstarten. Runt omkring oss sitter elever vid sina datorer. Det är ganska lugnt, i alla fall nu i början.

En av de första vi träffar är Lovisa Färnström, en etta som precis har börjat samhällsvetenskapsprogrammet. Markus börja med att ställa en klassisk fråga; hur var skolstarten? Hon svarar att skolan verkar vara bra, än så länge. Undervisningarna, schemat och lärarna fick likaså, omdömet allmänt bra. I allmänhet, tyckte hon det var bra.

Vi fortsätter med att fråga äldre elever om deras åsikter. Det visar sig att många tycker det är skönt att komma tillbaka till rutiner igen. Såklart så frågar vi ett antal tvåor om deras åsikter om deras valda inriktningar. Här på kunskapsgymnasiet, börjar inriktningarna först i tvåan. Eftersom det ännu är tidigt på läsåret, så har de flesta ej börjat ha så många lektioner. Kommentarerna om lektionerna som än så länge har ägt rum, varierar från intressant till svårt och intensivt.

Ali Nazari. Foto: Markus Mikkonen

Ali Nazari är en eleven som går Vård och Omsorg, årskurs två. Han är glad och nöjd med hur starten på hans andra år har varit. Nu har han fått träffa sina klasskompisar igen. I början är allt bra. Lektioner som engelska finns det lite oro för, då han ej har läst så mycket engelska förut. Även matematik svävar som ett orosmoln.

Sist men inte minst, så frågar  vi ett antal treor. Som tvåor är vi såklart nyfikna på att få höra mer om gymnasiearbetet, vilket är en stor uppgift som görs under det tredje året.

Åsikterna kring gymnasiearbetet är många. Någon pratar om att välja ämnet är det jobbigaste. Andra oroar sig hur de ska hinna med gymnasiearbetet samtidigt som andra uppgifter och läxor, då gymnasiearbetet tar mycket fokus. En tredje är glad att de har mycket tid på sig och en fjärde säger att det är kul med ett större projekt.

Lars Sundelin. Foto: Marcus Mikkonen

Eleven Lars Sundelin, från samhällsvetenskapsprogrammet, årskurs 3 går med på att prata med oss. Han berättar att det ska bli skönt att få stabilitet i vardagen igen, nu när skolan har börjat. Ändå är det lite jobbigt med skolstart, då det blir läxor igen. Vi frågar även honom om hans åsikt kring gymnasiearbetet. Enligt honom kan det bli kul, men lite jobbigt med andra läxor samtidigt.

I slutet av dagen verkar det som att de flesta elever ändå är helt okej med att komma tillbaka till skolan. Det är klart, eleverna kanske inte var helt lyriska över att börja igen. Ingen verkade dock helt missnöjd. En jämn och fin balans, helt enkelt.

Nu har vi ett helt år framför oss att se fram emot, innan det är dags för ett nytt sommarlov.

Anna Öberg Sa2b

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *