Mobilberoende bland ungdomar

Mobilen är något dom flesta av oss i Kunskapsgymnasiet bär på oavsett vart i skolan du än går kan du hitta personerna som sitter eller står framför deras mobiler och utför deras behov. Jag själv spenderar tid med mobilen men till en viss gräns. Jag har vänner som nästan har mobilen som ett tix och måste skicka iväg en och en annan snap per minut. Detta kan man se som något positivt då vi har något att roa oss med även om vi ej är med vänner kan vi ha kontakt med vänner via mobilen. Vi kan nå folk från vart som helst i världen något som ej funkade förut. Men mobilen har en negativ inverkan på oss då den bygger upp ett beroende, vilket gör att vi ej socialiserar oss på något sätt förutom med mobilen.

Mycket statistik tyder på att mobilberoende finns klart och tydligt i samhället och i vår skola. I undersökning visades det att 50% av ungdomar mellan 12-18 var beroende av deras mobiler (commonsensemedia, 2016). Detta visar klart och tydligt att många ungdomar har ett mobilberoende. I Kunskapsgymnasiet har vi inga större regler om mobiltelefoner utan vi har en regel i klassrummet. Regeln lyder att mobilel ska vara undanstoppad när lektionen startar. Denna regel följs olika i olika klassrum om man frågar mig. I vissa klassrum är det strikt med mobiler och datorer dvs med olika lärare. Men med en annan lärare bör det ej vara lika strikt då dom anser att det bara dina egna studier du förstör.

Ur mitt perspektiv ska mobilen inte ha ett så stort inflytande i våra liv utan vi människor ska ej känna oss förälskade i våra mobiler. Utan vi ska kunna klara oss i klassrummet utan mobilen, då vi har tillgång till papper och penna men även datorer att sköta våra studier på. Så mobilen har faktiskt inget att göra i klassrummet om man ej inväntar ett viktigt samtal eller meddelande.

Skribent: Amadou Jr Tandia

Foto: Amadou Jr Tandia

https://www.commonsensemedia.org/technology-addiction-concern-controversy-and-finding-balance-infographic’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *