Jakten på drömmarna

Emma Kaur, tredjeårselev på Kunskapsgymnasiet Globens samhällsvetenskapsprogram, sitter bredvid mig och pratar om förväntningar inför studenten, framtidsplaner och skillnaden med att gå i en svensk och indisk skola.

– I min klass på den indiska skolan fick killarna inte sitta bredvid tjejerna i klassrummet.

En kall måndag eftermiddag i mars möter jag en förväntansfull Emma Kaur. Det är första dagen efter en veckas långt sportlov. Emma är trött men glad när vi möts. Vi sätter oss vid ett ledigt bord på plan sex och Emma stryker ena handen mot håret som är uppsatt i en fläta. Utanför fönstret faller den tysta snön. Ljuset från snön reflekteras mot de gula väggarna som lyser upp rummet.

Emma berättar att hon har studerat på en internatskola i Indien under ett års tid. Det var annorlunda i jämförelse med att gå i en svensk skola. En skillnad är jämställdheten mellan könen.

– I min klass på den indiska skolan fick killarna inte sitta bredvid tjejerna i klassrummet. Men det ändrades med tiden, säger hon.

Hon berättar att hon en gång bröt mot de traditionella könsnormerna.

– När jag spelade fotboll med killarna i klassen blev jag ifrågasatt av tjejerna, säger Emma Kaur och rättar till den gråa stickade tröjan som halkat ner över axeln.

Tanken på studenten skapar oro

Med mindre än 100 dagar kvar till studenten berättar Emma om sina förväntningar kring dagen som alla tredjeårselever på KGG väntar på.

– Att äntligen få sluta skolan efter tre års slit känns väldigt skönt, säger hon och fortsätter:

– Det jag oroar mig för är ifall jag blir antagen på det program som jag ska söka på högskolan. Om jag blir antagen ska jag verkligen satsa, om inte så är planen att ta ett sabbatsår då jag kan jobba, säger Emma Kaur med bestämdhet i rösten.   

Enligt Emma Kaur är hennes drömyrken antingen sjuksköterska, tandhygienist eller optiker. När hon var liten var drömmen att bli skådespelare i Bollywood-filmer.

– I hela mitt liv har jag älskat att dansa. Jag gör det fortfarande och kommer alltid att göra det, säger hon och ler.  

Hur Emma Kaurs liv ser ut om 10 år gör henne säker. Direkt fastställer hon att hon har tagit en examen från högskolan eller universitetet och har ett bra jobb. Emma vill även resa runt i varma länder som Grekland och Italien.

Faktaruta:

Namn: Emma Kaur

Ålder: 19 år

Bostadsort: Haninge

Beskriv dig själv med tre ord: Social, glädjespridare och ambitiös

Favoritfärg: Svart och blå

Vad gör dig glad? Godis (choklad) och kärlek från kompisar

Vad gör dig ledsen? När saker inte blir som jag har tänkt mig

Vad gör du en ledig dag? Tittar på serier eller hittar på något med mina kompisar

 

Sara Norlander

Text och bild

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *