“Jag vill ha en utmaning, jag vill utvecklas”

Det är en kall morgon i november och jag ska möta Kunskapsgymnasiets biträdande rektor för Samhällsvetenskapliga programmet och Vård och omsorgsprogrammet, Hoda Kasim Malla. 

2005 blev Hoda färdig som lärare och började jobba på olika grundskolor. Efter drygt tre år hamnade hon på Kunskapsgymnasiet i Västerås 2008, där jobbade hon i två till tre år. Sedan flyttade hon till sin hemstad Uppsala ett tag innan hon startade en kunskapsskola från grunden i Saudiarabien, där jobbade hon i ledningen i två år. 

Med tanke på att du jobbat i Saudiarabien i två år, har det varit en fördel för vad du åstadkommit idag?

– Absolut, med tanke på att jag jobbade i ledningen, startade en skola och att jag skaffade alla de erfarenheterna gjorde det ju att jag hade ännu mer erfarenheter än vad jag hade tidigare som lärare och arbetslagsledare. Jag fick en nivå till av utveckling som behövdes för att kunna ta chefsjobb och det var just att leda en skola och det gjorde vi i Saudiarabien, så på så sätt gynnade det mig.

Hur påverkade det familjen att flytta till Saudiarabien?

– I början var det jobbigt, då min äldsta dotter var tonåring och då var det jobbigt att komma in i en ny kultur, ett nytt sammanhang och nya vänner. Men efter tre till fyra månader såg hon alla möjligheter. Nu ser hon att världen är möjlig som en arbetsplats. Flytten nyanserade hennes världsbild, det vill säga att vara mer tacksam för det man har, men också se att man kan få mer. 

När det var dags att åka hem till Sverige kände Hoda inte för att fortsätta som lärare. 

Efter att ha suttit i ledningen i 11 år och varit arbetslagsledare tog Hoda tjänsten som biträdande rektor på Kunskapsgymnasiet Globen 2018. 

Varför valde du att bli biträdande rektor?

– Jag brinner för elevens bästa och det kan jag bara påverka genom att vara biträdande rektor. Om man är lärare kan man påverka sin grupp, men om man är biträdande rektor kan man påverka alla i skolan och på så sätt vill jag utveckla en skola så långt som möjligt i utbildningsfrågor. 

Jag kan tänka mig att man möter en hel del motgångar när man ska ta sig ann en så stor roll i en skola men för Hoda var det inte så många motgångar.

– 2016 ville jag inte jobba som lärare längre och den enda motgången jag mötte då var att det inte fanns några biträdande rektors tjänster i Uppsala. Jag kände inte att jag ville fortsätta jobba som lärare, jag ville ha en utmaning och jag ville utvecklas.

Hur ser en vanlig dag ut som biträdande rektor?

– Fartfyllt och händelserikt, det händer något varje dag, allt från att ha möte med elever till att vikariera när någon är sjuk, till allvarssamtal, evenemang på skolan, att ha koll på alla elevers studieplaner och säkerställa att dem är rätt. Man måste gilla möten med människor, annars är det svårt att jobba som biträdande rektor.

Att vara biträdande rektor kräver en hel del ansvar. För Hoda blir det stressande när hennes krav inte möter förväntningarna. 

När blir det krävande och stressigt som mest?

– När man känner att man vill göra mer än vad man kan, då måste man ta hjälp av sina kollegor, från tid till kunskap och resurser. 

Hoda menar att man måste ta hjälp av sina kollegor när det finns tidsbrist till något, eller när något kräver mer än dina egna kunskaper samt om man behöver extra resurser på sin arbetsplats.

Vilka egenskaper tycker du att en biträdande rektor ska ha?

– Man ska kunna vara bestämd men även ödmjuk. Jag måste vara öppen för att andra kan mer än jag ibland.

Allt har sina fördelar och nackdelar, detsamma är det med rollen som biträdande rektor. 

Vad är det bästa med att vara biträdande rektor?

– Att det är något nytt varje dag, mötet med människorna, med eleverna. Det är en ny arbetsplats varje dag fastän det är samma människor. 

Hur har du utvecklats som biträdande rektor under de åren du jobbat?

– Jag tycker att jag fortfarande är på den resan, jag har fått ny kunskap det får jag varje dag. I samarbete med kollegorna utvecklas jag, det vill säga att jag är öppen för att lyssna på andra. Utveckling är också att studera, att ta in information och att ha pålästa kollegor utvecklar mig. 

Ser du dig själv som din egna konkurrent? Att ändra på dig själv för att kunna komma framåt?

– Ja, verkligen. Jag tror att man gör det varje dag, jag är väldigt självkritisk och analytisk. Jag tycker om att utvärdera varje dag. Eftersom sträckan mellan mitt hem och jobbet är lång, har jag tid att varje dag på väg hem reflektera över mig själv och vad jag kan göra annorlunda. 

Hoda är en biträdande rektor som är väldigt social och mottaglig i skolan. Hon är även väldigt hjälpsam oavsett hur läget ser ut.

Författare: Intisar Adem

Foto: Intisar Adem

Posted Under

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *