Elever på Kunskapsgymnasiet Globen utsatta för sexuella trakasserier

Busvisslingar, tafsande och sexuella handlingar mot sin vilja. Det är några exempel på sexuella trakasserier och ofredanden som elever på Kunskapsgymnasiet Globen har utsatts för. Det framgår i en enkät som Kunskapsbladet skickat ut.

Nätkampanjen #metoo förändrande Sverige över en natt. Tusentals kvinnor i olika åldrar har berättat om erfarenheter kring sexuella trakasserier under hashtags som #räckupphanden, #deadline, #närmusikentystnar och #medvilkenrätt.

Uppmärksammats i media

Det har rapporterats om kampanjen under de senaste veckorna i både TV, radio och tidningar. En av tidningarna är Svenska Dagbladet. I deras artikel som publicerades den andra december i år berättar gymnasieelever i uppropet #räckupphanden om erfarenheter av sexuella trakasserier genom skoltiden. Eleverna berättar hur lärare ignorerat och inte agerat mot sexuella trakasserier som de utsätts för. Istället uppmanar dem till att inte göra en så stor grej av det och istället se det som ett skämt.

– Om läraren beter sig som att det här är okej, då tänker man att det är okej, säger Line Lava Norell, gymnasieelev från #räckupphanden, i Svenska Dagbladets artikel.

Elever på Kunskapsgymnasiet Globen utsatta

Onsdagen den sjätte december skickade Kunskapsbladet ut en enkät till Kunskapsgymnasiet Globens elever. Där ställde vi frågan om de blivit utsatta för sexuella trakasserier eller ofredanden och var det har skett någonstans. Av de 430 elever som fick enkäten svarade 114 personer. Av dessa svarade cirka 70 procent ja på frågan om de blivit utsatta. Det är både män och kvinnor som har blivit utsatta men mest kvinnor. Bland annat har de upplevt busvisslingar, tafsande, blivit kallade diskriminerande ord, fått sexrelaterade bilder eller filmer skickade till sig och sexuella handlingar mot sin vilja. Dessa trakasserier har skett både på och utanför skoltid.

Om du känner dig kränkt ska du ta kontakt med din personliga handledare eller rektor. Skolan har en likabehandlingsplan som ni hittar i mappen Globen elever och medarbetare på Google Drive.

Sara Norlander

Text och bild

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *