Drömmen om en gammal statsminister

I torsdags den 6/9 var det skolval på KGG och fredagen den 7/9 kom resultatet: Socialdemokraterna blev störst, sedan kom Moderaterna följt av Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Vänstern, Centerpartiet, KD, Liberalerna och Feministiskt Initiativ.

Resultatet på KGG är lite annorlunda jämfört med i hela riket. Enligt TT fick Moderaterna flest röster av eleverna i de skolor som deltagit i Skolvalet 2018. Sedan kommer Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centern, Miljöpartiet, Vänstern, Liberalerna, KD och Feministiskt Initiativ.

Vad tycker eleverna på KGG om det här resultatet? Och hur ser deras drömregering ut? Vem vill de se som som statsminister, utrikesminister, finansminister….. undrar redaktionen

En elev som går Natur, årskurs 2, tycker att rikets skolval är mer intressant, men han gillade att SD fick färre röster i KGG:s skolval. Han tyckte om att S vann, eftersom han föredrar det röda blocket. Han var nöjd över resultatet i KGG:s skolval, eftersom SD inte får lika många mandat som de får i hela riket.

Vi frågade även vad han trodde kunde påverkat resultatet och varför folk röstade som de gjorde.

Han svarade att många unga är intresserade av miljöfrågor och därför fick MP många röster, även att många står för jämlikhet och därför fick F! fler röster än vad de fick i riksdagsvalet. Han var chockerad över att L, C och V fick så få röster.

Slutligen frågade vi hur hans drömregering skulle sett ut:

Som statsminister skulle han vilja ha tillbaka Olof Palme, eftersom att han gjorde Sverige till ett bättre land. Som utrikesminister föreslog han Dag Hammarskjöld som var generalsekreterare i FN. När vi frågade om finansminister svarade han att han inte har så mycket koll på ekonomi men skulle vilja att S får ansvar för ekonomin.

***

Vad tycker du om valresultatet?

-Bra, för jag röstar på Socialdemokraterna, svarar en elev som går i SA1A.

Varför tror du att det blev såhär?

– Jag tror att de flesta eleverna röstar som sina föräldrar för att de är inte lika kunniga själva.

Hur skulle din drömregering se ut?

-Som den ser ut idag! Jag är mycket nöjd med hur Sverige är styrt idag.

***

Vad tycker du om resultatet?, frågar vi en annan elev som går i ettan på Samsam

-Jag tycker att resultatet var ganska så förväntat men trodde att Centerpartiet skulle bli större

Varför blev valet på detta vis?

-Jag själv är inte så insatt och tror att det är fler som inte är det och röstar bara på det som antingen kompisar eller föräldrar röstar på.

Hur skulle din drömregering se ut?

-Skulle vilja ha Annie Lööf som statsminister men vet inte vilka ministrar jag vill ha.

***

-SD skulle fått mindre röster, svarar en elev som går sitt andra år på samhällsprogrammet.

Hon reagerade starkt på att SD fått så mycket röster i skolvalet. Hon tror även att Socialdemokraterna, Moderaterna och SD är de tre största partierna på grund av uppmärksamheten partierna fått de senaste åren.

Jag skulle vilja ha Jonas Sjöstedt som statsminister för att Vänsterpartiet är väldigt tydliga med sina principer och står fast vid sina åsikter, säger eleven.

***

-Jag tycker det var rätt väntat resultat i skolvalet, ganska likt som det är i riksdagsvalet, svarade en elev i Ek1b på frågan om vad han tyckte om resultaten.

-Folk tycker väl så som resultaten visar, jag tror även att många är opålästa och bara röstar på de som är störst och kändast.

Om han skulle få sätta ihop en egen regering svarar han:

-Jag har inte så bra koll på politik. Men tror att jag skulle ha Stefan Löfven som statsminister eftersom hans parti är störst.

Skribenter: Hugo, Anton, Otto, Sebastian, Zina, Lovisa, Oscar, Lucas, Intisar, Ida

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *