Vår framtid ligger i våra händer

Många av oss vet att det finns en möjlighet att återvinna det man har liggandes hemma som inte kommer till användning. Dock kanske inte du väljer det alternativet då det kan vara ansträngande att ta sig till en återvinningsstation.

Visste du att varje år handlar de nordiska konsumenterna runt 365 00 ton nya kläder och hemtextilier. Det motsvarar ungefär 14 kilo per person. När vi sedan inte använder dessa varor, ska vi då slänga dem när de finns behövande?

Vår lösning på detta problem är att göra arbetet åt er, genom att samla in era kläder och återvinna dem utan att ni behöver lyfta på ett finger. Vi är en grupp tjejer som har startat ett projekt som heter Recycling Clothes, där vi tillsammans vill lyfta återvinningen och dess stora betydelse för hela världen. Tillsammans kan vi hjälpa den enda jord vi har att leva på.

Vi finns bland annat runt om i skolan men även på instagram. Vår instagram kommer finnas längre ner på sidan, gå in och följ oss för att få reda på var vi håller hus. Bland annat är vi i skolan på onsdagar klockan 13.00-14.40 i 501, där kan vi samla in era kläder.

Den organisation vi samarbetar med är Myrorna, som vi anser är den bästa utifrån alla vi har kollat upp. Myrorna är en statlig organisation vilket innebär att pengarna inte kommer användas för ett dåligt syfte, samt att Myrorna skickar kläder till behövande i omvärlden.

Hur funkar detta då? Jo, vi kommer att samla in era kläder och ta dem till Myrorna där vi sedan skänker textilierna utan kostnad. Detta gör vi för att vi anser att vi inte ska ta betalt för något så nödvändigt, när det lika gärna kan vara gratis.

Visste du att varje person i västvärlden slänger ungefär 4,5 kilo kläder per år, dessa kläder kunde lätt ha återvunnits till behövande. Orsakerna till detta är många, bland annat kan det bero på att folk helt enkelt är lata och inte orkar ta sig till en återvinningsstation eller till en butik som återvinner. Det många inte vet är att i flera klädbutiker har vi möjlighet att skänka kläder vi inte använder. Det är bara att fråga personalen. Vårt koncept är en stor hjälp på vägen för de som kanske inte har tid, ork eller möjlighet att skänka sina kläder.

Om vi skulle skänka våra kläder skulle konsekvenserna av att slänga kläderna försvinna, då det är väldigt många negativa konsekvenser utav att slänga kläder. Att återvinna kläder bidrar med en mängd positiva resultat så som att folk som behöver kläder kan få det gratis, vi slösar inte lika mycket tyg och vatten på att återvinna kläder som vi gör på att skapa nya kläder. Det finns alltså ingen anledning till att inte återvinna!

Tillsammans kan vi göra en stor förändring inom återvinningen av kläder, bara vi samarbetar. Du behöver som sagt bara lämna dina kläder till oss med ett gott samvete då du vet att de kommer till god nytta.

Instagram: @Recyclingclothes_kgg

Bild av: Tuva Lindberg Ryefalk, U.S. Embassy Phnom Penh

Text av: Mariam & Sara, SA3a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *