Hur har medier hanterat Coronaviruset?

Just nu är vi i en situation som jag och många andra aldrig upplevt tidigare, en pandemi. Coronaviruset har tagit över hela världen och satt allt på paus. Jobba hemifrån, studera på distans, en helt annan vardag än vad vi är vana vid. Världen har aldrig tidigare varit med om en sån här situation i modern tid. Medier är en stor del av samhället idag, vilket den inte var på samma sätt när spanska sjukan spred sig över hela världen (1918-1920). Medier hade inte samma snabba spridning som nu. Hur har Sveriges medier och myndigheter hanterat Corona pandemin och hur påverkar det vårt samhället? 

Som sagt så har allt förändrats dom två senaste månaderna. Jag studerar numera på distans, vilket har ändrat hela min vardag. Medier pumpar dagligen ut ny information om situationen och om hur framtiden ser ut. Det för att informera samhället vad olika myndigheter säger och ger rekommendationer om hur vi ska agera. 

Folkhälsomyndigheten är en myndighet som vi lyssnar på och tar rekommendationer från. Då deras uppgift i samhället är att förebygga sjukdomar och skador samt skydda medborgarna från olika hälsohot vilket dom skriver på sin hemsida. 

Dagstidningar publicerar ny information hela tiden om vad Folkhälsomyndigheten säger, för att så många människor som möjligt ska ta det av informationen. Dom delar även med sig av statistik och uttalanden från viktiga personer. Aftonbladet lägger upp nya inlägg om covid-19 flera gånger i timmen, för att hålla folket så uppdaterade som möjligt. 

Sociala medier har varit en stor del i spridningen av information. Jag kan inte påstå att jag anser det som något positivt då det sprids mycket onödig och falsk information som bara skapar kaos. Enligt Lars Pedersen och Linus Svensson (2020) på Ny Teknik : “Sociala medier sprider falska rykten om medicin mot corona” så sprids det falsk fakta. I Iran har det spridits rykten om att alkohol ska minska risken till att få Corona. Vilket har lett till att flera hundra ligger på sjukhus pga. alkoholförgiftning. Det har även skapats konspirationsteorier om att mobilmaster i Storbritannien ska vara anledningen till spridningen av covid-19 uppger Dagens nyheter (2020). Folk har vandaliserat eller satt eld på minst 30 stycken mobilmaster i landet. Teorien rör sig kring sambandet av det nya 5G och spridningen av viruset. Via sociala medier fortsätter teori att spridas. Sambandet håller inte riktigt då länder som inte har 5G har stor spridning av viruset exempelvis Iran. 

Det är positivt att det sprids information på sociala medier då många unga använder det, som kanske inte kollar på nyheterna eller läser tidningar. Ungdomarna kan då ta del av olika besked osv. Dock finns det då risk för att falsk information sprids som i Iran. Personer som skriver fakta på sociala medier borde verkligen tänka till för denna information kan hamna hos vem som helst. 

Svenska medier har hanterat Corona pandemin genom att skriva mycket om det. Som jag sa så publicerar Aftonbladet ny information flera gånger i timmen. Expressen har lagt upp råd om hur du kan hantera oron “Så kan du hantera din oro för Corona – 4 enkla råd”.  Tidningar och myndigheter delar med sig med så mycket information som är nödvändigt för att inte skapa kaos. 

Det kan dock spridas falsk fakta om covid-19 på sociala medier, vilket kan göra situationen värre än vad den redan är. Jag upplyser alla till att vara källkritisk till det ni läser på sociala medier. Tänk på vem det är som skriver informationen, vad personen säger, vart den säger det, till vem och med vilket effekt. Så kom ihåg, sprid inte falsk fakta på nätet för det kan ha allvarliga konsekvenser.

Skribent: Ida Blomqvist

Foto: Yuri Samoilov, Flicker

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *