Tänk klimatsmart i jul

Under de senaste åren har klimatet uppmärksammats mer än någonsin. Det har varit stora protester över hur vi ska hantera krisen om att stoppa klimatförändringarna. Det finns flera små saker som du som individ kan göra för att bidra till att stoppa klimatförändringarna. Månaden december är inte en favorit månad hos klimatet på grund av julen. Så vad kan vi göra för att bli klimatsmarta under jul?

Julmat och julklappar är bara några av de saker som julen är fylld av. En sak du kan tänka på för att vara klimatsmart är att tänka till när du köper julklappar. Under december så köps det extremt mycket prylar till julklappar. Nya mobiltelefoner, datorer, spel osv. Det är väldigt farligt för klimatet med så många konsumenter. Så det är något som människor kan tänka på under jul shoppandet.

Att man kanske inte behöver köpa en ny mobiltelefon eller surfplatta varje jul. Ha den senaste Iphonen kanske inte är det viktigaste under julen. Julen handlar om gemenskap inte att ha den senaste teknologin, vilket jag tror att det är många som tycker. Årets julklapp 2018 är väldigt passande till detta ämne då det är återvunna kläder. Det är ett bra tips på om man vill julhandla klimatsmart.

Julen innebär ju även julmat för många, även för mig. De flestas julbord har ofta mycket mat att erbjuda, vilket är härligt. Men hur ska vi göra för att tänka miljösmart angående maten under jul. Du behöver nödvändigtvis inte skära ner på maten. Utan du kan bara ersätta viss mat för att få ett mer klimatsmart julbord. Ex. ersätta vissa köttprodukter. Minska på mängden importerat kött under jul skulle verkligen bidra till att minska världens utsläpp. Att ta bort allt kött på julbordet skulle vara extremt bra för miljön, vill man inte göra det vilket är förståligt så kan man ta bort en köttprodukt. Om inte annat köpa mer närproducerade grönsaker till julbordet. Eller att bara äta närproducerat.

Ansträngningen är behöver inte vara stor, att välja att äta närproducerat kan göra skillnad även om du inte tror det. För mig handlar julen om gemenskap, men skulle vi inte kunna göra det till något mer? Kanske till den julen som vi väljer att satsa på klimatet och att rädda våran jord. Om vi alla hjälps åt i jul så kan vi göra skillnad.

Skribent: Ida Blomqvist

Foto: Ida Blomqvist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *